Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se letos uskuteční v pátek 20. a v sobotu 21. října. Své zástupce má na kandidátkách v Moravskoslezském kraji, tak jako v každých volbách do Poslanecké sněmovny, také Novojičínsko.

Za ANO je na 4. pozici ředitel exportní divize Jiří Strýček (58 let) z Nového Jičína, „čtyřkou“ je rovněž Dana Váhalová (51 let), současná poslankyně ze Starého Jičína kandidující za ČSSD. Na kandidátce ČSSD je ještě na 10. místě Robert Halamíček (38 let), vedoucí výroby z Frenštátu pod Radhoštěm.

Také KSČM má na kandidátce pro Moravskoslezský kraj v první desítce dva kandidáty z Novojičínska. Jsou jimi na 3. pozici Ivan Žárský (42 let), učitel z Oder, a na 9. místě Petr Havránek (39 let), manažer ze Studénky.

MEZI KANDIDÁTY JSOU I ZNÁMÉ TVÁŘE

ODS nasadila na 4. pozici Jakuba Jandu (39 let), reprezentanta ve skoku na lyžích z Frenštátu pod Radhoštěm, na kandidátce KDU-ČSL je s číslem 5 místostarostka Příbora Dana Forišková (61 let) a s číslem 10 Jaroslav Perútka (53 let), podnikatel z Nového Jičína. TOP 09 má na 7. pozici Tomáše Veličku (49 let), z Bílovce, který působí jako ředitel Poradny pro primární prevenci.

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury má na 8. místě kandidátky pro Moravskoslezský kraj Jiřího Jankota (48 let) z Nového Jičína, jednatele společnosti, u Pirátů je na 3. pozici IT manažer Jiří Demel (59 let) z Příbora. Zelení mají jako „jedničku“ Ivana Bartoše (60 let), krajinného experta a projektanta ze Studénky, a na 3. pozici Ondřeje Syrovátku (38 let), místostarostu Nového Jičína. Na pozici číslo 1 je také Radomír Klein (50 let) z Oder-Veselí, ředitel soukromé společnosti, který kandiduje za Svobodné.

Kandidáti z Novojičínska se objevují také na dalších kandidátkách, u nichž se ale dá stěží předpokládat, že získají potřebný počet hlasů. Marcela Dröhslerová (54 let) z Kopřivnice kandiduje na 2. pozici za Cestu odpovědné společnosti, Lumír Štěpán (27 let) z Kopřivnice je 6. na kandidátce Radostné Česko, Radomil Bodzsar (60 let) z Mošnova kandiduje jako číslo 4 za Rozumné, na kandidátce ODA jsou dokonce tři jména z Novojičínska, jako číslo 5 Lumír Pospěch (58 let) z Kopřivnice, číslo 6 má Michal Gaydicza (49 let) z Nového Jičína a na 8. pozici kandiduje Miriam Zemanová (63 let) z Kopřivnice.

Dobrá volba 2016 má jako „jedničku“ Milana Petráše (44 let) z Ženklavy, Sportovci jako „pětku“ Jiřího Rašku (49) z Frenštátu pod Radhoštěm a za DSSS kandiduje na 5. místě Radim Sobotík (40 let) z Kopřivnice.

Na kandidátkách jsou samozřejmě i další kandidáti, avšak nikoliv do desáté pozice. O tom, kdo nakonec usedne do poslanecké sněmovně, se rozhodne zhruba za měsíc.