Zastupitelé probírali bod zabývající se rozpočtovými opatřeními, když se přihlásila zastupitelka Jana Mocová a ptala se, proč je najednou v rozpočtu částka na opravu střechy Městského kulturního centra Fulnek (MKCF) částka 650 tisíc korun, když na předešlém zasedání zastupitelstva hovořili o tom, že náklady na přeskládání střechy jsou kolem 150 tisíc korun. „To je značný rozdíl. Doporučila bych postupovat tak, jak to začal pan Moc, tedy požádala bych o odborníka, o odborné stanovisko ke střeše. Je to skutečně reklamace, takže navrhuji vypustit tu částku z rozpočtového opatření a reklamovat střechu. Všichni víme, že od počátku je ta střecha špatně a není tam použitý materiál, který měl být použitý, to znamená v podstatě dotační podvod. Bylo by v zájmu té firmy, a možná i tehdejšího vedení, aby se to dalo do pořádku. Vzhledem k tomu, kdo tu firmu zastupuje, by neměl být problém, aby to urychleně uvedli do pořádku," nechala se slyšet zastupitelka Mocová, načež poznamenala, že střecha je špatná od začátku.

Starostka Fulneku Radka Krištofová uvedla, že se dohodli na určitém postupu a že vznikla skupina, jejímž členem je také Dušan Hynčica, vedoucí odboru investic a životního prostředí.

Cena vychází z posudků

Ten přítomným vysvětlil, že soudní znalec pro město zpracoval posudek, potom město pozvalo rozpočtáře, který podle posudku a skutečného stavu dospěl k rozpočtu na opravu střechy ve výši 650 tisíc korun. „Jsou v tom zahrnuté veškeré možné náklady, tedy zničené sádrokartony, poškozená konstrukce, izolace a další věci. Původní částka tyto náklady nezohledňovala, byla jen na dílčí přeskládání kolem oken a nějaké drobné úpravy," upozornil Dušan Hynčica, jehož doplnila starostka s tím, že v případě, že se ukáže, že není nutné opravovat konstrukce, izolaci či jiné věci, částka bude o to nižší.

Podle právníka města Fulnek Václava Dobrozemského je v případě reklamace problém kvůli časové prodlevě. „Poslední reklamace z loňského roku už byla po uplynutí záruční doby," řekl Vladimír Dobrozemský.

O dotačním podvodu se rozhovořil také bývalý vedoucí MKCF, zastupitel Petr Moc, a to v souvislosti s jinými použitými materiály, než byly fakturovány, a rovnou chtěl hledat viníka, který ponese odpovědnost. Starostka jej upozornila, že to není předmětem rozpočtového opatření a připomněla, že mají jednat o případném schválení položky na opravu střechy.

Další postup

Zastupitelka Mocová opětovně vyzývala, aby zástupci města jednali s firmou, která střechu stavěla. „Protože jestli to město zaplatí ze svých, tak dáváme popud na dotační podvod," zdůraznila.

Opakovaná slova starostky, že město má dohodnutý postup, doplnil právník Dobrozemský.

„Firmě jsme zaslali výzvu a rozpočet a dotaz, zda začne či ne. Vyjádřili se, že to opravovat nebudou a argumentovali časovou sousledností. Takže my musíme opravit střechu, ať tam neteče, a pak budeme náklady vymáhat," přiblížil plán Václav Dobrozemský.

Zastupitelka Mocová ale opět trvala na tom, aby se opravilo jen nejnutnější, aby dál nezatékalo.

„Mám totiž obavu, že nic nevysoudíme, protože vždy záleží na tom, jestli se chce či nechce vysoudit. A když se nechce vysoudit, tak se nevysoudí," řekla Jana Mocová.

Starostka Radka Krištofová vyslovila pochybnost o tom, že by přeskládání střechy pomohlo, už kvůli možným závadám, které se v jeho průběhu mohou objevit, a právník Dobrozemský znovu připomněl, že podle postoje zástupců dodavatelské firmy je jisté, že ta to neopraví. Pozměňovací návrh Jany Mocové o vyřazení 650 tisíc korun z rozpočtu neprošel, většina zastupitelů hlasovala pro ponechání této částky.

MKCF vzniklo v září 2006 z bývalého kina Slavia a náklady na rekonstrukci byly více než padesát milionů korun. Brzy se zjistilo, že střechou zatéká, ale nikdo to nijak důsledně neřešil. O nutnosti přeskládání střechy a reklamaci začal hovořit až loni bývalý vedoucí MKCF Petr Moc.