V souvislosti s nedávným udělením čestného občanství Janu Ámosi Komenskému se zástupcům města Fulnek naskytla příležitost získat od jerlochovického rodáka, Davida Velíka, sochu s názvem Hlubina bezpečnosti.

Tento název koresponduje s jedním z méně známých spisů Komenského, mezi něž patří například i Labyrint světa a Ráj srdce. Socha Davida Velíka, absolventa Akademie výtvarných umění, oboru volné sochařství v Praze, by měla najít své místo mezi Knurrovým domem a Českou spořitelnou.

„My bychom s ním zatím uzavřeli smlouvu o výpůjčce a pochopitelně i předkupní právo, aby nám ji nikdo nevzal. V průběhu příštího roku se budeme snažit najít peníze, a já pevně věřím tomu, že je najdeme, abychom tu sochu od něj koupili,“ sdělil místostarosta, Jaroslav Štekbauer s tím, že by město zajistilo transport sochy z Prahy do Fulneku.

Slavnostního odhalení se nejspíše dočká na oslavách Dne města, 28. srpna.

David Velík ukončil studium na akademii v tomto roce a Hlubina bezpečnosti je jeho závěrečnou diplomovou prací. „V průběhu mého života jsem se setkával s dílem J. A. Komenského, které ve mně zanechávalo různé dojmy. Ty byly spjaté s jeho filosofií v nahlížení na svět a na přírodu.

Zážitky a pocity z díla Komenského jsem převedl do tvrdého materiálu, jako je diorit. Jeho vlastnosti a způsob opracování mi krásně dovolovaly vyjadřovat hluboké pravdoucí myšlenky J. A. Komenského,“ vyjádřil se sám sochař.

Podle místostarosty by v blízké době mělo dojít k radikální změně vzhledu prostranství u Knurrova domu. Již nyní je připraven projekt na rekonstrukci parku u Památníku J. A. Komenského, v němž se počítá s úpravou chodníků a novou výsadbou.

„Do budoucna je tady nápad, že by se zeď od památníku posunula až ke spořitelně a tím pádem získá park na rozměru. Byl by to úžasný prostor,“ zamyslel se místostarosta. Park by měla časem zdobit i socha sedícího Komenského, od Igora Kitzbergra.