Nedávno se po dlouhé době uskutečnila schůzka, která snad aspoň trochu přispěla ke změně ve vzájemných vztazích obou stran. O ní i o vztazích hovoří starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová a generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Kdo se schůzky zástupců OKD se zástupci Mikroregionu Frenštátsko účastnil?

Ve středu 13. dubna se na Městském úřadě ve Frenštátě pod Radhoštěm setkali statutární zástupci obcí Mikroregionu Frenštátsko se zástupci OKD na společném jednání, které vedl generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck.

Čeho se zmíněná schůzka týkala?

Schůzku iniciovalo OKD s návrhem projednání témat týkajících se nejbližších kroků, dalšího vývoje a strategie společnosti OKD, a. s.

Víte o tom, že by jednali zástupci OKD ještě i mimo tuto schůzku s jednotlivými obcemi Mikroregionu Frenštátsko, nebo nakonec nejednali? Pokud ano, víte o čem?

Společnost OKD oslovila jednotlivé obce Mikroregionu Frenštátsko, valná hromada Mikroregionu Frenštátsko se však usnesla na společném jednání. Nepředpokládám, že by obce ještě jednaly samostatně.

Jak vnímají členové vedení Frenštátu pod Radhoštěm a také zástupci Mikroregionu Frenštátsko momentální vztahy mezi OKD a obcemi Podbeskydského Regionu – Frenštátem, Trojanovicemi, Kunčicemi pod Ondřejníkem a dalšími obcemi?

Jak vnímají momentální vztahy mezi OKD a obcemi Podbeskydského regionu obce mikroregionu, musí sdělit samy. Frenštát pod Radhoštěm oceňuje přístup a snahu o komunikaci a informovanost OKD, nicméně snahy města jsou stále tytéž, pořád platí nesouhlas s obnovou těžby, včetně zahájení průzkumné ražby.

Kdo se schůzky zástupců OKD se zástupci Mikroregionu Frenštátsko zúčastnil?

Vůči Frenštátu a okolním obcím má společnost OKD velký dluh. Uvědomujeme si, jak probíhala komunikace v minulosti – před rokem 1989 šlo o direktivní zásahy státu a ani po „sametové revoluci“ se příliš nezměnila. Teprve přerod OKD v plně privátní společnost zahájil mnohé změny, ale nejdříve jsme se museli vypořádat s problémy tam, kde aktivně působíme. Pracovali jsme na restrukturalizaci firmy, takže se teď zabýváme jen činnostmi souvisejícími s těžbou uhlí, a také na mimořádných investicích, které zvýšily bezpečnost našich zaměstnanců. Letos jsme se konečně mohli začít věnovat také dalším regionům, a především Frenštátsku. Proto jsme na setkání s místními starosty přijeli v reprezentativním obsazení, schůzky se kromě mě, jako generálního ředitele, zúčastnili také ředitel pro rozvoj a strategii, personální ředitel a ředitelka pro komunikaci.

O čem bylo jednání na schůzce?

Hlavním cílem byla změna ve vzájemné komunikaci. Dosud jsme si svá stanoviska vyměňovali jen přes média a internetové stránky, a to nebylo příliš šťastné. Všichni cítíme, že je mnoho témat, která je třeba vyřešit. Abychom to dokázali, musíme se spolu naučit mluvit a vyměňovat si názory bez předsudků. Důležitým tématem bylo také zahájení dialogu o prozkoumání zdejšího ložiska uhlí. Důkladný průzkum ložiska je pro OKD alfou a omegou, bez něj nemůžeme o našem budoucím působení na Frenštátsku jakkoliv rozhodnout.

Jednali zástupci OKD ještě i mimo tuto schůzku s jednotlivými obcemi Mikroregionu Frenštátsko? Pokud ano, o čem?

Setkali jsme se se zástupci obcí, které jsou sdruženy v Mikroregionu Frenštátsko. Dále se chceme sejít s vedením radnic, které v tomto uskupení nejsou zastoupeny. Hlavní cíl zůstává i v tomto případě stejný – snaha o zlepšení vzájemné komunikace.

Jak vnímá vedení OKD momentální vztahy mezi OKD a obcemi Podbeskydského Regionu – Frenštátem, Trojanovicemi, Kunčicemi pod Ondřejníkem a dalšími obcemi?

Věříme, že první společné setkání odstartovalo novou éru vzájemných vztahů. Frenštátsko a naši společnost spojila historie. Obě strany si musí uvědomit, že budoucnost je ve vzájemném dialogu.