Odborná komise složená z architektů, historiků a památkářů vybrala architektonickou studii od Milana Obenause z Olomouce, který má v této oblasti bohatou zkušenost. „Ve vile Augusta Hückela by měla vzniknout městská galerie s hudební a taneční scénou, prostor pro prezentaci partnerských měst a učebny uměleckých kurzů pro dospělé. Podle vítězné studie se nyní bude zpracovávat projektová dokumentace. Výběrové řízení na jejího zhotovitele by chtěla radnice vyhlásit ještě letos,“ sdělila Marie Machková, mluvčí novojičínské radnice.

Do soutěže na vytvoření studie se přihlásilo šest architektonických společností z České republiky a Rakouska.

„Pan Obenaus zvolil podle komise nejcitlivější přístup k památkové podstatě objektu. Vhodně zpracoval prostor mezi oběma vilami, návrat k původním prvkům vhodně doplnil o moderní segmenty. Navrhl reálnou možnost dopravního napojení objektů na okolní lokality,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Studie se zaměřila pouze na vilu Augusta Hückela. Hned vedle ní stojí druhá identická, jen zrcadlově postavená vila jeho bratra Johanna. Jaký bude její osud je v současné době velkou neznámou. Město ji chce nabídnout soukromému investorovi. Důvod? Finanční náročnost. Rekonstrukce celého areálu i překrásných, ale zchátralých budov, má vyjít na sta miliony.

Taková suma je pro město velikosti Nového Jičína s rozpočtem tři čtvrtě miliardy korun obrovskou zátěží. Opakovaně na to upozorňuje část opozičních zastupitelů. „Tento projekt je mimo dimenzi města Nového Jičína, které má 24 tisíc obyvatel a nějaký přesně definovaný rozpočet. My se bavíme o záměru, který se do budoucna bude generovat v řádech stovek milionů korun,“ řekl již dříve zastupitel Ivan Týle (ODS).

Jak uvedla mluvčí Machková, v obou vilách už probíhá odborný stavebně technický průzkum, na jehož základě se stanoví další postup prací a likvidace dřevomorky, která napadla rozsáhlé dřevěné konstrukce. Radnici se podařilo na tyto záchovné kroky získat dotaci 4 milionů korun od Moravskoslezského kraje. „Díky této finanční pomoci můžeme začít sanovat střešní krovy i dřevěné vnitřní vybavení vil,“ dodal starosta.

Vily Augusta a Johanna Hückela byly vystavěny v roce 1882 podle návrhu významného architekta Otto Thienemanna a vyzdobeny díly od známého malíře Eduarda Veitha. Nemovitosti byly v roce 1995 prohlášeny kulturními památkami a před rokem 2008 je vlastnil Moravskoslezský kraj. Město je před dvěma lety odkoupilo ve zdevastovaném stavu od soukromého vlastníka za 13,5 milionu korun. „Chtěli jsme zabránit zničení kulturního dědictví. Vily máme v plánu zrekonstruovat. Finanční odhad na obnovu památek hovoří o 200 milionech korun,“ doplnil Jaroslav Dvořák.

Ilustrační foto.
Kraj musel zastavit na Odersku opravu silnice