Pracovníci stanice vypustili do volné přírody loni v srpnu pár čápu černých a samec Patrik dostal na cestu vysílačku, aby mohli ekologové i nadále mapovat jeho putování. Zejména poslední zimu si vybral destinaci, která zrovna klidem neoplývá. Syrský Homsk. Letos ale zamířil ještě více na jih.

„Na přelomu loňského a letošního roku, jak známo, zimoval v jižním Izraeli a odtud se ve druhé polovině května vydal na cestu zpět. Delší dobu se zdržoval v jižním Maďarsku a zbývající letní období trávil na Slovensku, především v okolí Turčianských Teplic," uvedl Petr Orel, vedoucí bartošovické stanice. U východních sousedů pobýval až do 12. září, kdy se Patrik vydal opět na jih. Přelétl Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až do Turecka. To však nebyla zdaleka konečná zastávka.

„Patrik zalétl až k hranicím Keni, ale vypadá to tak, že zimovat tentokrát bude v Etiopii," doplňuje Orel.

Možná se tak ornitologům i ulevilo, že jeho podzimní cesta do teplých krajin nevedla loňským směrem, i když nakonec si vybral ještě relativně bezpečnou destinaci. „Patrik strávil zimní období na jihu Izraele, což jsme velmi kvitovali, poněvadž jde o jednu z mála zemí, kde mohou ptáci relativně v klidu zimovat a přímé ohrožení člověkem je minimální," dodal Petr Orel.

Jak je možné sledovat na mapách, které záchranná stanice publikuje na svém webu (www.csopnj.cz), Patrik si dal loni zastávku i na území Sýrie, kde už probíhají několik let válečná dramata. „Trošku nám zatrnulo, jde o válečnou oblast a již tak je na tahové cestě spousta nebezpečí, čápi jsou v arabských státech často stříleni, je tu také velké nebezpečí spočívající v nebezpečných sloupech. Proto nás velmi potěšilo, že se zde nijak dlouho nezdržel," napsal již dříve vedoucí stanice.

Patrik, společně se svou sestrou Natálkou, byli v Poodří vypuštěni do volné přírody 2. srpna 2015. Šlo o první dvě mláďata čápa černého, který v bartošovickém areálu přirozeně odchoval trvale handicapovaný pár.