Pronajímatelé zvyšují nájmy bytů, rostoucí inflace dopadla také na úrokové sazby hypoték, rostou cen paliv a povolenek, výrazně zdražuje výroba a dodávka tepla – něco z toho se dotkne prakticky každé domácnosti. Ekonomičtí experti nabádají k tomu, aby si každý zkontroloval výši záloh na energie a teplo a případně požádal o jejich navýšení. Vyhne se tak možným problémům, které ho mohou potkat při ročním vyúčtování, jehož výsledkem může být vysoký nedoplatek.

Letiště Mošnov. Hala pro opravu letadel.
Česko uzavřelo svůj vzdušný prostor ruským aerolinkám, týká se to i Mošnova

Karina Vališová, členka rady spolku Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu, upozorňuje že o případných nedoplatcích za vytápění rozhoduje právě výše zálohových plateb. „Tuto výši by si měl každý ve vlastním zájmu hlídat, aby na konci topné sezóny, respektive zúčtovacího období, nebyl vysokým nedoplatkem za teplo překvapeni,“ nabádá Karina Vališová a dodává, že je nutné si uvědomit, že v současné době domácnosti platí zálohy na rok 2022 a vyúčtování dostanou až v dubnu příštího roku. Každý odběratel má právo svého dodavatele o zvýšení zálohových plateb požádat. Žádost o zvýšení zálohy lze vyřídit například prostřednictvím zákaznické linky, e-mailem nebo on-line v zákaznickém účtu.

Velké rozdíly v navýšení cen tepla

Například společnost Heimstaden, která vlastní v Moravskoslezském kraji desítky tisíc bytů a mnoho komerčních prostor, uvádí, že ve Frenštátě pod Radhoštěm se cena tepla pro jejich nájemníky zvýší o téměř 55 procent. Mluvčí společnosti Heimstaden Kateřina Piechowicz ujišťuje, že ani koruna z těchto plateb nekončí ve společnosti Heimstaden, ale na účtech dodavatelů tepla přesně podle jejich navýšení.

S válečným veteránem Ludvíkem Šablaturou se příbuzní a veřejnost rozloučili v pátek 25. února 2022 na frenštátském městském hřbitově.
Trojanovického Pstruha vyprovodila na poslední cestu státní hymna

Ve Frenštátě pod Radhoštěm dodává teplo nejen do bytů společnosti Heimstaden firma Ladislav Křístek – dodávky tepla a TUV. Ta je ve městě největším dodavatelem tepla a teplé vody. František Eliáš z této firmy pro Deník vysvětluje, že se jedná o kalkulovanou cenu.

„Na závěr roku se to vyhodnotí a budeme účtovat skutečné náklady. To navýšení u nás je dané zvýšenou cenou za plyn. Kupujeme ho na burze, kterou zaštiťuje firma Innogy jako makléř, a bohužel jsme na burze neuspěli,“ vysvětluje František Eliáš a podotýká, že jsou také případy, kde navýšení dělá 90 i 300 procent. „Poslali jsme upozornění odběratelům, aby upozornili své klienty na zvýšení cen a navýšení záloh. Podle mě ještě některé realitky zálohy na teplo neupravily. Takže někde se může stát hrůza,“ pokračuje František Eliáš.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák při fotografování pro Deník, 23. února 2022 v Ostravě.
Vondrák: Pokud bude Babiš kandidovat na prezidenta, uvolní se místo v čele ANO

Naopak v Kopřivnici, kde společnost Heimstaden také vlastní několik bytů, stoupla cena za teplo a teplou vodu jen o 3,8 procenta a stejně nízký nárůst ceny tepla mají i nájemníci v městských bytech. Tisková mluvčí Kopřivnice Lucie Macháčková pro Deník upřesňuje, že Kopřivnice má 787 bytů ve správě odboru majetku města a 130 bytů zvláštního určení, které jsou ve správě Střediska sociálních služeb města Kopřivnice. Dodavatelem tepla pro bytové domy v majetku města Kopřivnice je TEPLO Kopřivnice s.r.o. Zatímco loni tato společnost účtovala cenu za GJ 422,50 korun bez DPH, letos je to 436,51 korun bez DPH.

Pomoci může Úřad práce

O něco více než loni zaplatí za energie nájemníci bytů v Novém Jičíně, kde město vlastní 1 104 bytů. Hlavním dodavatelem tepla je společnost Veolia Energie ČR, která pro letošní rok stanovila cenu tepla na 704,90 korun včetně DPH. To dělá oproti roku 2021 nárůst 14 procent. K tomu musí nájemníci počítat s navýšením nájemného kvůli inflaci – to je ve výši 3,8 procenta.

Frenštát pod Radhoštěm.
Frenštátští zastupitelé budou jednat o podpoře Ukrajině

Společnost Veolia Energie ČR je rovněž hlavním dodavatelem tepla pro byty Stavebního bytového družstva Venkov, Šenov u Nového Jičína. Předsedkyně představenstva Milada Soukenková potvrzuje čtrnáctiprocentní navýšení ceny tepla a dodává, že je patrné, že některé rodiny současná ekonomická situace hodně zasáhla. „Zejména v bytech, kde bydlí jednotlivci, začali využívat podporu na bydlení, což dříve v takové míře nebylo. Ale je příliš brzy o to hodnotit,“ podotýká Milada Soukenková s tím, že družstvo zatím nenavyšuje příspěvek na záchovnou údržbu. „I přes nárůst cen materiálů zatím naše opravné fondy stačí,“ ubezpečuje.

Odborníci radí lidem, kterým výrazně vzrostly výdaje spojené s chodem domácnosti a nemají dostatek prostředků na jejich placení, aby neváhali a požádali o pomoc příslušný Úřad práce ČR. K úhradě zvýšených nákladů na bydlení jsou vyčleněny dávky Příspěvek na bydlení, Doplatek na bydlení a rovněž je možno o dávku s názvem Mimořádná okamžitá pomoc