Už jste viděli tajemné japonské chrámy nebo překrásné zahrady mezi sopečnými horninami a dechberoucí vodopády? O tom všem povídá dvojice nadšených cestovatelů Jiří a Alena Márovi.

Jiří Mára je prvním českým vozíčkářem, který procestoval nejvzdálenější zemi na světě Nový Zéland. O rok později, při studiu španělštiny v Ekvádoru, žil v divoké Amazonské džungli a také na tajuplných Galapágách. Třetí expedicí bylo právě Japonsko, o kterém bude také povídat. Následovala cesta na Island a do Grónska, které patří na území Severní Ameriky.

Další prvenství Jiří Mára získal cestou do Afriky je prvním českým vozíčkářem, který navštívil všechny obydlené kontinenty. To však pro něj nemá nějaký větší význam. Stihl poznat už další spoustu zemí i kontinentů, jako například Austrálii, Ameriku či Havajské ostrovy. O svých dobrodružstvích píše cestopisné knihy, se svým týmem také tvoří originální dokumenty, jeho sbírka prozatím čítá devět snímků. Především ale žije svůj sen, a to i přesto, že se potýká se svalovou dystrofií.

Díky rekordům byl dokonce zapsán i do České knihy rekordů, nicméně kvůli slávě necestuje. Cestuje, aby dokázal ostatním vozíčkářům, že i s handicapem se dá žít naprosto běžný život. Začátek přednášky v Jaroňkově útulně ve Štramberku je v 17.30 hodin. Vstupné je dobrovolné. (tj)