Je to už řada let, co před novojičínským J-klubem nedaleko centra města, na rohu ulice Vančurovy a Palackého, stály skupinky především mladých lidí, kteří se sem chodili bavit na koncerty nebo diskotéky. Dnes kolem něj místní projdou bez povšimnutí a jen nápis, v dnešním smyslu i cynický, OPEN na vstupních dveřích připomíná, že se zde lidé kdysi bavili.

Objekt je v současné době v žalostném stavu. Novojičínská radnice získala nemovitost v roce 2003 bezúplatně od Fondu dětí a mládeže, který byl tehdy v likvidaci. S tím, že město dostalo „jéčko“ zadarmo, však muselo splnit základní podmínku, a to že zařízení zrekonstruuje a bude sloužit dětem a mládeži. Zároveň nesměla být budova využívána komerčně. „Budova je v havarijním stavu. Oprava a přestavby by stála desítky milionů korun, a ty v městském rozpočtu nemáme. Byly tady určité plány, ale do dnešního dne nebyl vyhlášen žádný dotační titul, ze kterého by mohla být rekonstrukce financována,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Vznikly dokonce i konkrétní studie rekonstrukce a stavební úřad vydal povolení na opravy. Ovšem v důsledku chybějících milionů zůstaly veškeré plány pouze na papíře. To nezůstalo bez povšimnutí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„Ve věci areálu novojičínského J-klubu obdržel ÚZSVM v roce 2010 od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy protokol o výsledku kontroly, ze kterého jednoznačně vyplynulo, že město porušilo smluvní podmínky,“ sdělil Deníku Robert Hurt, tiskový mluvčí ÚZSVM, s tím, že se tak obnovilo vlastnické právo státu. „Zastupitelé v minulém volebním období dohodu se státem zamítli a žádali úpravu podmínek převodu,“ popsala další postup města Marie Machková, mluvčí Nového Jičína. ÚZSVM však nevyhověl a letos v lednu obdržel starosta další výzvu k navrácení J-klubu. Zastupitelé na svém posledním zasedání jednoznačně rozhodli vyjít ÚZSVM vstříc. „Abychom předešli případnému soudnímu sporu, podepíši souhlasné prohlášení o navrácení majetku. Jsem rád, že jsme se na tomto stanovisku shodli napříč politickým spektrem,“ dodal starosta.

A co bude tedy s chátrajícím objektem J-klubu dál? Pokud ho nevyužije přímo ÚZSVM, má podle zákona povinnost ho nabídnout organizačním složkám státu.

„Když ty o to neprojeví zájem, je možný bezúplatný převod, buď, že je to hospodárnější, nebo je to ve veřejném zájmu, nebo se to převede úplatně, takže se to prodá,“ vysvětlil závěrem Robert Hurt.