Hraniční silnice mezi městem Nový Jičín a obcí Šenov u Nového Jičína patří mezi velice frekventovanou, ale zároveň i značně nepřehlednou. Důvodem je zejména její profil s horizontem, kdy rychle jedoucí řidič může chodce vidět až na poslední chvíli. Přitom je ulice Anenská součástí hustě obydleného sídliště, v jejíž blízkosti se nacházejí i školní zařízení.

Dnes už musejí motoristé v křižovatce ulic Anenská, Karla Čapka a Na Vyhlídce pořádně sešlápnout plyn. Přechod, který vznikl ve spolupráci obou dotčených obcí, je vybaven i zpomalovacími retardéry.

„Na jeho realizaci se podílelo nejen město Nový Jičín, ale také sousední obec Šenov u Nového Jičína, na jejíž území část stavby zasahuje. Náklady na vybudování bezpečného a osvětleného přechodu pro chodce přesáhly 270 tisíc korun, dvě třetiny částky hradila novojičínská radnice," upřesnila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

„Na místní komunikaci jsme nechali vyznačit přechod pro chodce a v obou jízdních pruzích instalovat zpomalovací polštáře. Na naší straně silnice jsme vybudovali nové chodníkové těleso a museli jsme demontovat stávající stožár veřejného osvětlení.

U takzvané zebry jsme instalovali nový sloup veřejného osvětlení se signálními pásy," uvedla Olga Veverková z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínského městského úřadu. Obec Šenov u Nového Jičína zajišťovala úpravu chodníku a osvětlení na své straně.

K instalaci zpomalovacích polštářů se město uchyluje stále častěji. Již několik měsíců jsou na navazující ulici Dlouhá nebo v ulici Slovanská. Problematika nebezpečných míst pro chodce se řešila i na poslední zasedání zastupitelstva. Jeden z občanů navrhl vybudování dalšího v ulici Janáčkovy sady (u hvězdárny) v blízkosti mateřské školy.