Na opravy krajských silnic padne v tomto roce 300 milionů korun a na Novojičínsku se to bude konkrétně týkat jedenácti komunikací třetí třídy. Jejich stav patří vždy k těm nejhorším.

„Hlavními kritérii při sestavování seznamu komunikací navržených k opravě byl jejich havarijní stav, význam a zatížení komunikace, hluk a vibrace nebo podněty obcí," vysvětlil Tomáš Böhm, ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje (SSMSK). „Způsob oprav bude vycházet mimo jiné z diagnostik provedených nezávislými odbornými laboratořemi, které posoudí navrhované úseky a stanoví optimální způsob opravy," dodal Böhm.

Také letos se cestáři objeví například v Libhošti, kde už loni opravovali průtah obcí. Tentokrát dokončí úsek od konce obce směrem ke křižovatce na Sedlnici. „Oprava, která se uskutečnila loni, končí těsně za cedulí Libhoště," sdělila Deníku místní starostka Helena Šimíčková.

Mezi Rybí a Štramberkem

Jen o pár kilometrů dále dostane nový povrch také silnice mezi obcí Rybí a Štramberkem.

„Tak to jsme rádi," řekla starostka Rybí Marie Janečková poté, co ji Deník informoval o plánu SSMSK. Z čeho však radost, stejně jako mnoho motoristů, nemá, je silnice na území obce, jež vede do Nového Jičína, v lokalitě u tzv. „sirkových lázní". Komunikace je již dlouhé roky v havarijním stavu a cesta po ní je doslova utrpením.

Tento „tankodrom" dokonce před lety podnítil Petra Čaníka k tomu, aby založil, na internetu dnes již velice známý, web vymoly.cz, kde lidé z celé země upozorňují na nejhorší pasti na řidiče.

„Je to úřednická válka," okomentovala starostka situaci okolo inkriminované silnice. „Řeší se to správním řízením. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je vlastníkem pozemků, postupně vyzývá nás jako obec i dále kraj, abychom si tuto silnici zařadili mezi své silnice," upřesnila byrokratické procesy Marie Janečková.

Pomůže petice?

Jenže Rybí cestu, která není přímo ve vesnici a spojuje dvě obce, nechce, s odvoláním na to, že silnice II. a III. tříd, jež spojují dvě sídla, jsou vždy ve vlastnictví krajů.

Moravskoslezský kraj se tomu, podle vyjádření starostky, nebrání, ale stále se řeší, kdo je vůbec současným vlastníkem silnice. A tak se problém přenáší z obce na kraj a z kraje na ministerstvo dopravy a další úřady a se silnicí, kterou denně projedou tisíce vozidel, se nic neděje. Tedy kromě toho, že je čím dál tím v horším stavu. Někteří lidé jsou dokonce tak znepokojeni, že plánují sepsat petici.

A k velké smůle řidičů se plánované rekonstrukce nedotknou ani dalších zdevastovaných silnic.

„Podle mě by si opravu zasloužila i boční silnice číslo 4809 u Mošnova. Jezdím po ní občas do práce do průmyslové zóny v Mošnově a je to katastrofa. Člověk se vyhne jedné díře, ale vzápětí vjede do jiné," postěžoval si řidič Martin z Bílovce. Zato na lepší cestování se mohou již brzy těšit motoristé využívající komunikaci mezi novojičínskou místní částí Loučka a Bernarticemi nad Odrou, kterou správa silnic do letošních plánů oprav zahrnula. 

Které silnice bude letos SSMSK na Novojičínsku opravovat?

Fulnek průtah (0,83 km)

Vítovka (Odry) průtah (2,7 km)

Nový Jičín Žilina Životice u Nového Jičína (4,48 km)

Kopřivnice Lubina (2,64 km) dvě etapy

Libhošť průtah (0,68 km)

Studénka Bravantice (2,5 km) dvě etapy

Rybí Štramberk (2,65 km)

Pohoř (Odry) 0,65 km

Nový Jičín Loučka (0,3 km)