„Zalévala jsem zahradu a najednou uslyšela nad hlavou podivný zvuk, který stále zesiloval. Podívala jsem se nahoru a uviděla několik létajících chroustů. Za chvíli jich bylo dvakrát tolik a stále jich přibývalo. Vtom ke mně přiběhla dcera a vyděšeně křičela, že na ni na balkoně naletělo několik velkých brouků,“ popisuje páteční večer Karla Jiráčková z Dobré na Frýdecko-Místecku, která se od té doby setkává s večerním řáděním těchto brouků denně.

Chroust.Létající brouci vyděsili také Janu Hejnovou, která bydlí na druhém konci obce. „Zavírala jsem slepice a uslyšela podivný zvuk. Pak jsem uviděla zběsile létající chrousty, kterých se strašně bojím,“ popsala osmašedesátiletá žena a zdůraznila, že tolik chroustů najednou ještě neviděla. „Je to hrůza, co se děje. Slimáci mi už sežrali všechen salát a růže jsou plné mšic. Také klíšťat je strašně moc,“ dodala.

ChroustChrousti vyděsili také Hanu Jirkovou z Ostravy. „Večer mi dva vletěli oknem do obýváku. Začala jsem strašně křičet. Manžel mi pak říkal, že tak vyděšenou mě v životě neviděl,“ popsala svůj zážitek Jirková. Chroust obecný je velký brouk létající obvykle za tmy. V polovině dvacátého století byl díky používání pesticidů téměř vyhuben, ale od osmdesátých let, kdy se používání pesticidů omezilo, se jeho stavy opět zvyšují.

„Má to tedy svá pozitiva i negativa. Na jedné straně to svědčí o tom, že půda je mnohem méně kontaminovaná než dříve, na straně druhé to může být pohroma pro zahrádkáře. Larvy chroustů totiž žijí pod zemí, kde se prokousávají kořínky a často napadají obilniny a další zemědělské plodiny. Osobně jsem už kvůli chroustům viděl zcela odlistěné stromy,“ řekl Pavel Drozd z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Dodal, že vzhledem k několikaletému vývoji chroustů kulminují jejich počty jen v některých letech. „Teplá zima měla určitě na počty chroustů vliv, stejně jako na ostatní druhy hmyzu,“ dodal Drozd.

Vývoj chrousta do dospělosti trvá většinou čtyři roky. Dospělci se objevují v červnu a téměř okamžitě se páří. Po dvou týdnech dospělosti samičky začnou klást vajíčka, která zahrabávají deset až dvacet centimetrů do země. Jedna samička může naklást až osmdesát vajíček.