Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukráři, pozor! Nový Jičín chce vlastní pochoutku

Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.

29.8.2012
SDÍLEJ:

Cukráři a pekaři mohou vybírat pro své výrobky ze tří témat. Jedním z nich je novojičínské Masarykovo náměstí.Foto: Deník/Adam Knesl

Nápaditého tvůrce suvenýru, jenž bude navazovat na historii a tradici města, čeká nejen fi nanční odměna, ale i možnost větší spolupráce na propagaci Nového Jičína. „Nový Jičín má rozvinuté partnerské vztahy se zahraničím. Je vyhledávaným turistickým místem. Cukrovinka, která by například reagovala na historii kloboučnictví nebo na osobnost Laudona, by určitě zaujala. Hlavní podmínkou je, aby byl výrobek trvanlivý a vhodný jako suvenýr," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Jak se podařilo Deníku zjistit, na netradiční výzvu reagovali již první zájemci. Soutěž o nejlepší sladký suvenýr bude vyhodnocena na cukrářském jarmarku v pátek 12. října na Masarykově náměstí. A není vyloučeno, že výherní sladkost bude mít podobu právě historického centra. „Kromě trvanlivosti a skladnosti musí suvenýr splňovat i další podmínku. Musí vycházet ze tří zadaných témat – ztvárnění Laudona, klobouku, nebo historického novojičínského náměstí," upřesnila tisková mluvčí radnice Marie Machková.

Starosta Jaroslav Dvořák věří, že soutěž osloví co největší počet ať už profesionálních, nebo amatérských cukrářů a pekařů. „Ten nejlepší získá pět tisíc korun a s živnostenským odborem chceme vytvořit nějakou formu spolupráce, aby se sladkost mohla stát propagačním předmětem města," dodal starosta.

Případní zájemci by si tak měli zakroužkovat v kalendáři právě datum 12. října. Aby se zúčastnili soutěže, nemusejí se nikam hlásit, pouze si na obecním živnostenském úřadě na novojičínské radnici zaregistrují prodejní místo na říjnovém cukrářském jarmarku.

Nejznámější regionální pochoutkou jsou štramberské uši vyrobené z perníkového těsta, jež mají tvar kornoutu. Každoročně se pod Trúbou peče obrovské veleucho v režii místního pekaře Ladislava Hezkého, který v loňském roce představil tradiční lahůdku i na uznávané výstavě výrobců potravin v Berlíně. A nedaleké Freudovo rodiště se pyšní pro změnu Příborskými šiflemi.

Nejznámější regionální lahůdkou jsou štramberské uši. Na zdejším náměstí se každoročně peče veleucho.

Autor: Adam Knesl

29.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Vizualizace.
4

Nový Jičín se konečně dočká nových bytů

Vedoucí Studénka v derby přejela mladé Ďábly

Kdo se mu prozatím postavil do cesty, toho nemilosrdně smetl z cesty. Studénecký vagón nadále kráčí novou sezonou krajské ligy bez jediného zaváhání, když naposledy uspěl v derby v Novém Jičíně, kde tamní B tým porazil 7:1.  

Chystáte se ve středu ke svému lékaři? Nechoďte, bude zavřeno

Celkem 160 praktických lékařů pro dospělé ordinuje v okrese Ostrava. Pokud se ke svému praktikovi vydáte zítra (ve středu 18. října), budete mít smůlu. Bude mít zavřeno. Praktičtí lékaři totiž budou stávkovat.

Tatra brala s Bobry bod. Teď ji čeká v derby Nový Jičín

Druholigoví hokejisté Kopřivnice padli ve Valašském Meziříčí v prodloužení a už ve středu v 18 hodin hostí rozjetý Nový Jičín.  

Obránce kopřivnické Tatry Stříž: Na Švédsko i Francii budu rád vzpomínat

/ROZHOVOR/ Patnáct let. Tak dlouhou část kariéry strávil v zahraničí odchovanec Frýdku-Místku David Stříž, který před sezonou vyztužil defenzivu druholigové Kopřivnice. Zkušený zadák, kterému bude 8. listopadu 36 let, strávil sedm sezon ve druhé švédské lize, což následně trumfl osmiletým angažmá ve francouzském Štrasburku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení