Veřejná cyklojízda má za cíl pomoc onkologicky nemocným dětem. „Frenštát pod Radhoštěm byl v den sedmé etapy, která měří 134 km, třetí zastávkou po Ostravě a Petřvaldu,“ uvedla Iva Vašendová tisková mluvčí města Frenštát pod Radhoštěm a dodala, že záštitu nad setkáním obyvatel Frenštátu pod Radhoštěm a účastníků cyklojízdy Na kole dětem 2019 převzal starosta města Miroslav Halatin.

Hostující město připravilo pro účastníky krátký program, během kterého vystoupily děti z místní Mateřské školy Dolní. „Město podpořilo cyklojízdu dotací ve výši 39 tisíc korun. Projekt Na kole dětem podporuje veřejnou sbírku, jejíž výtěžek se postupně předává malým pacientům a pomáhá jim s léčbou,“ doplnila Iva Vašendová.

Po divoké jízdě skončil vůz převrácený na boku.
Řítil se opilý na Lubojaty, tam ale nedojel

Tváří akce a zároveň nadačního fondu, kam jde výtěžek z ní, je Josef Zimovčák, známý jezdec na vysokém kole, lidově zvaném kostitřas. Na frenštátském náměstí ale byly i další známé osobnosti. V pelotonu přijel například renomovaný český chirurg Pavel Pafko, s jezdci se přivítal šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais.

Po krátké zastávce s občerstvením jezdci nasedli na kola a vyrazili do cíle sedmé etapy, který byl v Kroměříži. Cyklojízda má celkem deset etap, cíl té poslední je ve Zlíně, kam peloton dorazí v sobotu 8. června.

Cyklisté projedou v průběhu celé jízdy 361 obcí a měst České republiky a zastaví se v 63 z nich. Celkem urazí 1287 kilometrů.

Restaurátor Michal Šrůtek obnovuje kresbu zbojníka v interiéru národní památky Libušín na Pustevnách; květen 2019
Na stěny Libušína se vrátili zbojníci Ondráš a Juráš i portáš Stavinoha