O vybudování nového sběrného dvora jednali na svém posledním zasedání zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm. „Byla aktuálně vyhlášena výzva Operačního programu Životní prostředí na podporu budování sběrných dvorů. V této chvíli máme zahájeno územní řízení a územní rozhodnutí v právní moci lze dodat do měsíce po termínu podání žádosti," sdělila projektová manažerka Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm Hana Švecová.

Ta upřesnila, že rozpočet na vybudování sběrného dvora obnáší zpevnění komunikací, vybudování přístřešku na sběrné nádoby a pořízení jednoho vozidla na manipulaci s odpadem v rámci dvora. „Tento rozpočet byl stanoven na nejnižší úrovni kolem devatenácti milionů korun. Je to odhad, nikoliv položkový rozpočet," upozornila Hana Švecová a dodala, že deset procent ze způsobilých výdajů by šlo na vrub města. Zastupitelé tak později schválili, v rámci rozpočtového opatření, částku dva miliony korun pro tuto potřebu.

V rámci projednávání problematiky sběrného dvora přišel se zajímavým návrhem zastupitel Pavel Orlík. „Když už se udělá sběrný dvůr, přihodil bych tam možná jeden až dva miliony za kuka vůz. Myslím si, že kdyby si město odváželo odpad samo, tak bychom platili možná čtyři sta korun na obyvatele," zmínil Pavel Orlík a doplnil, že má zjištěno, že města, která mají svoz komunálního odpadu ve své režii, se dostávají na 350 korun.

Hana Švecová jej upozornila, že do dotační podpory sběrného dvora nelze do způsobilých výdajů začlenit manipulační techniku mimo teritorium sběrného dvora, zastupitel Aleš Jaroš ale nápad Pavla Orlíka pochválil. „Měli bychom se tím zabývat," poznamenal. Zazněl rovněž dotaz na případné vybudování kompostárny. „Při zahájení jednání se hovořilo o tom, zda začlenit kompostárnu do sběrného dvora. Bylo to uzavřeno s tím, že není dost místa na to, aby tam byla současně kompostárna a sběrný dvůr," vysvětlila Hana Švecová. Vybudování sběrného dvora posléze zastupitelé odsouhlasili.

Sběrné dvory mají na Novojičínsku města Bílovec, Příbor, Nový Jičín, Kopřivnice, Studénka, Fulnek a nyní i Odry. Nezaostávají ale ani některé obce. Poměrně nový sběrný dvůr mají třeba Trojanovice, sběrné dvory jsou i v Bartošovicích, Závišicích, Kuníně či v Jeseníku nad Odrou.