DOMY S HISTORIÍ

Podle dochovaných pramenů byl základní kámen položen 27. srpna 1931 a zasloužila se o to tehdejší sociální demokratická strana, která chtěla vybudovat místo pro svou tělovýchovnou a divadelní činnost. Kvůli výstavbě dokonce vzniklo svépomocné družstvo, které na stavbě pracovalo po celý rok. Slavnostní otevření se uskutečnilo 2. října 1932. V útrobách Dělnického domu se nacházel velký sál, dříve využívaný rovněž jako tělocvična, a přiléhající zděné jeviště. V meziválečných letech přešla budova do majetku obce.

Po válce ji znovu přebírá Dělnická tělovýchovná jednota, dřívější vlastník. Nadlouho to však není. Už v roce 1948, kdy proběhlo sjednocení tělovýchov, přechází dům na nově založenou tělovýchovnou organizaci Sokol. Od roku 1971 náleží objekt včetně přilehlého sportovního areálu městu Studénka. „Dílčími příspěvky a hlavní generální opravou v roce 1974 až 1975 se budova zvětšila o přísálí, dvoupodlažní restauraci, byt domovníka, divadelní šatny a o klubové společenské místnosti,“ dodává Stanislav Macek ve svém díle 120 let ochotnického divadla ve Studénce, jehož úryvek se nachází na stránkách www.amaterskedivadlo.cz. Od roku 1977 provozuje Dělnický dům Městské kulturní středisko.

V roce 2005 došlo k zásadní rekonstrukci pláště budovy a jejímu zateplení. Do dalších oprav jsou peníze investovány postupně.