I nadále bude informovat o dění ve městě každý všední den oproti Kopřivnici, kde hlásí zprávy třikrát týdně.

Pro jednu skupinu obyvatel přežitek, pro druhou, zejména pro starší generaci, hlavní informační kanál o dění ve městě. Městský rozhlas. Ještě před nedávnem bylo jeho vysílání na území Nového Jičína nesjednocené, monotónní tón hlasatelky bylo slyšet od pondělí do pátku někdy v odpoledním čase a konec hlášení okořenil pronikavý a opravdu zvučný tón gongu. Od tohoto týdne je možné poslouchat hlášení vždy ve stejný čas.

Vždy v 17 hodin

„Novojičínská radnice upravila vysílání městského rozhlasu. Změnila dobu hlášení i pravidla pro zařazování zpráv do relací. Od 5. října jsou rozhlasem poskytovány informace veřejnosti vždy v 17 hodin. Pozvánky, upozornění a další sdělení se musejí týkat akcí probíhajících na území města. Upravena byla i podoba vysílání, závěrečný gong zcela zmizel," sdělila mluvčí města Marie Machková. I nadále však platí zákaz zveřejňování komerčních sdělení.

„Vysílací čas si určili samotní občané. V anketě na webu města se pro 17. hodinu vyslovilo 77 procent respondentů," uvedla tajemnice Městského úřadu Nový Jičín Jarmila Absolonová. Již zmiňovaný gong byl „trnem v uchu" řadě lidí, a to zejména proto, že byl mnohonásobně hlasitější než samotné čtení zpráv, například pro lidi spící po noční směně se stal nevítaným budíčkem

„Na podnět veřejnosti zmizel z rozhlasových relací závěrečný gong," vysvětlila Machková s tím, že obsah vysílání se bude obměňovat dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, a relace poběží jen v pracovních dnech.

Kompromis

„Řada občanů má za to, že v době internetu je rozhlas přežitek. Ale zejména lidé staršího věku nechtěli, aby se zcela zrušil. Proto jsme zvolili kompromisní řešení a už vloni jsme zredukovali počty hlášení na polovinu. Nyní jsme sjednotili vysílací čas a pokusili jsme se zprávy co nejvíce zestručnit," uvedla tajemnice novojičínské radnice Jarmila Absolonová.

Službu městského rozhlasu stále udržují i okolní města. Například v Kopřivnici vysílá, nejsou-li mimořádné situace, třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek kolem třetí hodiny odpoledne.

„Můžou se hlásit akce týkající se města nebo ty, na kterých se město nějakým způsobem podílí, v místních částech pak za poplatek i komerční zprávy například výkup kožek," uvedla mluvčí kopřivnické radnice Jana Hromočuková a zároveň dodala: „Na základě podnětů občanů, kteří bývají v době vysílání městského rozhlasu mimo město, bude město zájemcům zasílat texty hlášení přímo na jejich e-mailové adresy."

Zato příborskými ulicemi se hlášení městského rozhlasu line ve všední dny dokonce dvakrát denně (10:30 a 18:00). Zde si mohou lidé, jimž zprávy uniknou, zavolat na telefonní číslo 607 191 524 a poslední záznam se jim přehraje.