Hladina Jičínky se ve středu 22. května v 14 hodin dokonce dostala na chvíli na úroveň třetího stupně povodňové aktivity, pak začala klesat. Stav vody v říčních korytech bedlivě sledovalo vedení města Nový Jičín.

Starosta města Stanislav Kopecký už ve středu svolal povodňovou komisi, Městská policie Nový Jičín z preventivních důvodů zvedla „zvedací“ most v místní části Žilina.

„Z důvodu nepříznivé předpovědi počasí upozorňujeme občany, aby byli bdělí, ostražití a sledovali informace z dostupných prostředků,“ informovala radnice na svém webu. Hladina vodních toků Zrzávky a Jičínky byla navečer již na 1. stupni povodňové aktivity, poté spadla pod tuto hranici a vydržela tak ve čtvrtek 23. května do 15 hodin, kdy se opět mírně zvýšila až na úroveň prvního pohotovostního stupně.

Řeka Olše mezi Českým a polským Těšínem 23. 5. 2019.
Velká voda z Beskyd se valí na Bohumín

Hladina řeky Lubiny ve Vlčovicích byla nejvýše ve středu v 18 hodin na úrovni 206 centimetrů, další hrozba přišla ve čtvrtek 23. května zhruba dvě hodiny před polednem. To se vyšplhala až na 209 centimetrů.

Povodňová komise města Kopřivnice v 9.40 hodin vyhlásila druhý stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti na vodním toku Lubina v Kopřivnici-Vlčovicích. V té době kopřivnická povodňová komise nevylučovala možnost i krátkodobého dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Odpoledne hladina řeky ve Vlčovicích kolísala mezi prvním a druhým stupněm povodňové aktivity.

Hladina řeky Lubiny se okolo čtvrtečního poledne pohybovala na prvním stupni pohotovosti ještě v Petřvaldě, kde v poledne dosáhla její hladina výšky 136 centimetrů, poté začala pozvolna klesat.

Ostatní vodní toky na Novojičínsku měly téměř po celý den úroveň hladiny pod prvním stupněm povodňové aktivity.

Profesionální a dobrovolní hasiči na Novojičínsku vyjeli od středečního rána do 16 hodin čtvrtečního odpoledne k téměř třiceti událostem. Všechny se dosud obešly bez zranění a závažných materiálních škod.