Putování s kapkou vody, tak se jmenuje dobrodružný projekt, který pro děti a studenty připravili ochránci přírody z Valašského Meziříčí. Putování probíhá již od srpna loňského roku v Beskydech a v Podbeskydí, ale také v Poodří.

Jak už z názvu vyplývá, celý projekt se týká vody. Mládež z Novojičínska se v co nejširším rozsahu seznamuje s problematikou ochrany vody v krajině. Účastníci akcí zjišťovali třeba parametry kvality vody studánek, pramenů, mokřadů i drobných vodních toků.

Zaměřili se také na takzvané bioindikátory kvality vody, sledování živočichů a rostlin vázaných na vodní prostředí, šetření pitnou vodou v domácnostech a v přírodní zahradě.

„Důležitou součástí projektu byla i osvěta zaměřená na zvyšování retenční schopnosti krajiny a protipovodňovou prevenci, i konkrétní akce zaměřené na čištění studánek a pramenů i jejich zastřešování a na údržbu mokřadů," přiblížil další smysl akce Jiří Jurečka z Českého svazu ochránců přírody.

Putování se zúčastnily kolektivy mladých ochránců přírody Ještěrky z Bartošovic a Falco z Valašského Meziříčí. Do akce se zapojili také studenti Střední školy technické a zemědělské v Novém Jičíně a letos se přidají také děti a vedoucí ze skautského oddílu v Kopřivnici.

„Chtěli jsme zapojit děti i mládež do aktivního mapování a ochrany studánek, pramenů, toků i mokřadů v krajině, seznamovat je s jejich stavem i příčinami ohrožení, a vytvářet v nich tak pocit spoluzodpovědnosti za životní prostředí. Nejenže si tak mladí lidé lépe dokáží uvědomit potřebu chránit vodu v krajině, ale rozšířili si také své znalosti o přírodě ve svém okolí," řekl vedoucí projektu Miroslav Dvorský, a který posléze pokračoval:

„Na výpravách jsme společně vyhledávali prameny a studánky, měřili základní parametry kvality vody v pramenech a tocích, teplotu, pH, vodivost, rozpuštěný kyslík, dusičnany a dusitany, nebo hledali vodní breberky a drobné živočichy, kteří jsou takzvanými bioindikátory kvality vody."

Putování pokračuje i letos

Nezůstalo však jen u teorie. Děti a studenti také v rámci praxí čistili potoky od odpadků, uklízeli okolí studánek a několik jich nově zastřešili. „Učili se také teoreticky i prakticky, jak vytvářet přírodní zahradu, jak na ni nalákat užitečné živočichy, a především jak v ní šetrně a nápaditě hospodařit s vodou," doplnil Miroslav Dvorský s tím, že účastníci navštívili několik významných míst po celém regionu.

V cenné přírodní rezervaci Choryňský mokřad poznávali život na mokřadních biotopech a vyzkoušeli si i managementovou péči o mokřady. V Bartošovicích se seznámili s dalším využitím vody, tentokrát to bylo rybníkářství a chov ryb.

Projekt bude pokračovat i letos na jaře. Děti navštíví čistírnu odpadních vod ve Frýdku-Místku a vodní dílo Morávka. „Pro další zájemce o tato témata pak vydáme skládačku o ochraně vod a významu vody v krajině," řekl na závěr Miroslav Dvorský.