Jedno z mála klasických kin na Novojičínsku najdeme v Bílovci. Toto malé jednosálové kino má své kouzlo. Diváci se v něm vrátí do dob dávno minulých, navíc zde panuje příjemná atmosféra. Podle jeho provozovatele totiž zaměstnanci pro kino doslova žijí.

V roce 2012 prošlo kino Radost digitalizací za více než tři miliony korun, vloni se dočkalo rekonstrukce kotelny a vzduchotechniky. V sále s kapacitou 200 míst je tak konečně stabilní a příjemná teplota. Nová otopná soustava také přinese úspory vynakládané do vytápění objektu. „Zatímco během loňské zimní sezony diváci pro jistotu neodkládali v šatně kabáty, letos už je v kinosále nepotřebují," prozradil provozovatel kina Josef Jermář.

Rekonstrukce začala v září 2015 a bylo během ní nainstalováno 42 nových otopných deskových těles, 372 armatur a 581 metrů potrubí.

Do bíloveckého kina se sjíždějí diváci z širokého okolí. „Máme levnější vstupné než třeba Cinestar. Je to vidět i na lidech, kteří k nám začínají chodit, hlavně na premiéry. Promítáme i pro školy, školky a družiny. Mnohé svážíme i autobusem, jezdí sem z Heřmanic u Oder, Jakubčovic," uvedl dále Josef Jermář, jenž v kině pracuje 46 let.

Kino Radost promítá i v 3D technologii. „Jedny brýle stály tisíc korun, tak si je hlídáme," řekl s úsměvem Josef Jermář s tím, že v poslední době byly velmi úspěšné například Hvězdné války, které má kino v únoru na programu ještě jednou. „Lidé také všeobecně rádi chodí na pohádky," doplnil provozovatel s tím, že kino ročně navštíví asi 4 000 diváků.

Letní kino

Kromě kina Radost v Bílovci funguje také letní kino s kapacitou 500 míst. „Podobné už taky skoro nikde není. Lidé tady rádi jezdí. Vloni bylo velmi dobré léto. Byl větší obrat, i když jsme hráli starší filmy, protože technologie tam je úplně jiná než digitální," informoval dále dlouholetý provozovatel kina.

„Ceníme si toho, že právě v Bílovci máme kino, jehož tradice historicky sahá až do první republiky," sdělil starosta města Pavel Mrva a pokračoval: „Obě kina jsou pro nás obrovskou kulturní i historickou hodnotou, kterou stojí za to zachovat."

Město proto přislíbilo, že po základních technických opravách nutných pro udržení provozu kina přijde na řadu výměna oken, oprava střechy i fasády objektu a renovace kinosálu a sociálního zázemí. „Z tohoto kina na mě vždy dýchne retro atmosféra, chodím tam rád. Jen bych se přimlouval za nové toalety a také sedačky nejsou zrovna pohodlné. Na konci filmu jsem už nevěděl, jak si sednout," nechal se slyšet jeden z návštěvníků kina, jenž přišel zhlédnout film Lída Baarová.