Dnes je tomu přesně 25 let, kdy Sověti začali Frenštát opouštět.

Město na úpatí Beskyd bylo prvním místem Evropy, odkud sovětští okupanti začali odjíždět po celoevropských politických změnách.

„Možná se to tak brzy podařilo i proto, že jsme ty důstojníky trochu nahlodali řečmi, že stejně budou muset odjet. A když to udělají co nejdříve, bude pro ně tam u nich ještě místo," naznačil možný důvod úspěchu Dalibor Norský, který po roce 1989, coby nový tajemník frenštátské radnice, se zástupci sovětské posádky vyjednával.

Vzpomínky

Před pěti lety Frenštátští uspořádali vzpomínkové setkání žijících protagonistů té doby, mezi nimiž například nechyběl Bohuslav Šoulák.

Frenštát pod Radhoštěm byl první místo v Evropě, odkud v roce 1990 odjela sovětská vojska.

Ten coby výpravčí onoho 26. února 1990 vyšel na peron frenštátského nádraží s plácačkou a píšťalkou a ve 14.42 hodin dal pokyn první vlaková souprava, která měla 31 vagonů, na nichž bylo 22 tanků T 72, bojová vozidla pěchoty, nákladní auta a osm desítek vojáků frenštátské posádky jako doprovod, vyrazila k Východu.

Hrdinové tehdejší doby

Mezi vyjednavači byl rovněž dnes už bývalý starosta Frenštátu pod Radhoštěm Karel Míček. Ten se brání tomu, že je někteří lidé nazývají hrdiny tehdejší doby.

Poukazuje na skutečnost, že mezivládní jednání mezi tehdejší Československou republikou a Sovětským svazem probíhala už od 8. prosince 1989.

„My jsme jenom zatlačili, aby odešli co nejdříve, a to se podařilo," sdělil pro Deník Karel Míček.

Sovětští okupanti přijeli do Frenštátu pod Radhoštěm a do tamních Jaselských kasáren 22. ledna 1969, poslední voják oficiálně opustil město 26. března 1990. Tento den je památným dnem Frenštátu pod Radhoštěm.