V Rakousku se v minulých dnech uskutečnila podobná akce, na kterou během jediného dne zavítalo 200 tisíc lidí.

Moravskoslezský policejní ředitel chtěl v roli civilního návštěvníka zjistit úroveň bezpečnostních opatření, která by byla využitelná i v Mošnově.

„Chovali jsme se jako běžní návštěvníci. Zaparkovali jsme na poli, kde se parkovat mělo. Šli jsme s davem asi čtyřicet minut k odbavovacím místům – kontrolním bodům, kde vojáci prováděli poměrně důslednou prohlídku nejen osob, ale i zavazadel," uvedl Kužel a dodal: „Nastavené bezpečnostní prvky, které byly uvnitř areálu, nebudu zmiňovat, protože to bylo know how rakouské armády a rakouské policie. Nicméně některé ty prvky použijeme i u nás v rámci pořádání Dnů NATO," řekl Kužel.

BEZPEČNOST

Přísnější kontroly a další chystaná opatření v Mošnově souvisejí s bezpečnostní situace v Evropě a s ní spojenou hrozbou teroristických útoků. „Připravovaná opatření korespondují s událostmi, které se dějí nejen ve světě, ale i v Evropě. Nesmíme podcenit bezpečnost při pořádání této akce," zdůraznil Kužel, který připomenul, že ministr vnitra vyhlásil první stupeň ohrožení teroristickým útokem v rámci České republiky. „Znamená to větší kontrolu míst, kde se shlukuje větší množství lidí. Jsou to nákupní centra, letiště, autobusová i vlaková nádraží, a jsou to samozřejmě i akce charakterů Dnů NATO," vysvětlil Kužel.

BATOHY

Policejní ředitel společně s organizátorem akce Zbyňkem Pavlačíkem ze společnosti Jagello 2000 návštěvníkům doporučili, aby zvážili množství a velikost pronášených zavazadel. Lidé by si také měli na webových stránkách Dnů NATO www.natodays.cz přečíst, s čím nemohou vstoupit do areálu. Zapovězeny jsou mimo jiné jakékoliv zbraně a věci, které by jako zbraň mohly být použity. „Takové lidi nebudeme vpouštět," řekl Pavlačík s tím, že organizátoři neuvažují o zřízení úschovny pro nepovolené předměty. „To určitě dělat nebudeme," zdůraznil Pavlačík.

DOPRAVA

Policisté i organizátoři také radí, aby motoristé do Mošnova vyrazili s dostatečným časovým předstihem. Do akce budou sice nasazeny desítky dopravních policistů, je však nutné počítat s kolonami, které se tvoří každým rokem. Podstatně lépe se mohou na letiště dostat cyklisté, pro které mají být zřízeny tři kolárny. Řešením je i cesta vlakem do Mošnova či Studénky, odkud budou vypravovány autobusy.

ODLETY

Větší časovou rezervu by si měli dát lidé, kteří během příštího víkendu plánují odlet z mošnovského letiště. V opačném případě hrozí, že například zmeškají odlet na vysněnou dovolenou.

Brány areálu se otevírají v sobotu i v neděli v 8.30 hodin. Kontroly na bráně číslo 1 začnou v 6.30 hodin, na bráně číslo 2 v 7.00 hodin a na bráně číslo 3 v 8.30 hodin.

Dny NATO každoročně navštíví na 200 tisíc návštěvníků. Letošní ročník je podle organizátorů nejbohatší v dosavadní historii.