Automobily nákladní, osobní i závodní, motorky, bagry, jeřáby, traktory, hasičské vozy i vrtulník. To vše, a mnoho dalšího, mohli vidět návštěvníci Kopřivnických dnů techniky, které se uskutečnily v sobotu 4. a v neděli 5. června na zkušebním polygonu automobilky Tatra Trucks v Kopřivnici.

Svou techniku tam po oba víkendové dny prezentovalo více než pět desítek vystavovatelů.

Kromě možnosti seznámit se s technikou byl pro malé i velké návštěvníky připravený bohatý doprovodný i kulturní program. Dospělí si mohli vyzkoušet adrenalinové atrakce, jako let vrtulníkem, volný skok z plošiny, jízdu ve Ferrari, Lamborghini či obrněným transportérem. Děti se zase mohly projet na motokárách anebo čtyřkolkách, prohlédnout si rádiem řízené modely aut nebo si vytvořit obrázek z barevného písku. Dalším lákadlem, které připravilo zájemcům netradiční zážitek, byl simulátor nárazu a převrácení ve vozidle, kdy se jeho posádka ocitla na několik okamžiků hlavou dolů.

Během akce si na své přišli ale také milovníci hudby. Na velkém pódiu v samotném centru polygonu se postupně představily taneční spolky, mateřské školy a další hudební skupiny. Sobotní program vyvrcholil koncertem Celeste Buckingham. Hlavní hvězdou druhého dne pak byl Marek Ztracený, který zahrál se svojí kapelou.

Jednou z novinek letošního čtvrtého ročníku Dnů techniky bylo dvoudenní zpřístupnění výrobních prostorů a provozů automobilky Tatra Trucks a také nedávno oficiálně otevřené zbrojovky Tatra Defence Vehicle a společnosti Tawesco. „Lidé měli velký zájem o návštěvu hlavní montáže Tatry i ostatních firem," potvrdila Jana Hromočuková, mluvčí města Kopřivnice, které tuto akci pořádalo.

Součástí programu byly také oslavy třicátého výročí účasti automobilky Tatra Trucks na Dakaru. Proto na polygonu nechyběly ani dakarské speciály, přičemž v nákladních vozidlech Tatry se mohli projet také samotní zájemci.

Přehlídku si pochvalovali nejen návštěvníci, ale spokojeni byli také vystavovatelé a pořadatelé.

„Akce dopadla, co se týče počasí, vystavovatelů i doprovodného programu výborně. Zatím máme velice pozitivní zpětnou vazbu nejen od návštěvníků, kterých se do Kopřivnice sjelo na třiadvacet tisíc z celé České republiky," pokračovala mluvčí města a na závěr dodala, že ač polygon navštívil nejvyšší počet lidí za celé čtyři roky konání akce, nezaznamenali žádný větší problém.

Ivana Reková