Milovníci čísel a logických úloh z řad studentů z celé České republiky se v úterý sjeli do Bílovce na týdenní soustředění pořádané Jednotou českých matematiků a fyziků a Ústřední komisí Matematické olympiády. V letošním roce se setkání nejlepších řešitelů krajských kol Matematické olympiády v kategoriích B a C přesunulo do Bílovce z Jevíčka, kde se konalo několik desetiletí. Důvodem, proč se organizátoři rozhodli změnit místo konání této akce, bylo podle jejich informací to, že došlo ke změnám podmínek, a tak pro soustředění začali hledat nové zázemí.

„Našli jsme ho právě na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci, které se dlouhodobě specializuje na matematiku,“ uvedl za organizátory Jaroslav Švrček z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Dodal, že cílem této akce pořádané zhruba od 60. let 20. století je vychovat z mladých talentovaných matematiků kvalitní členy reprezentačních týmů České republiky na mezinárodních matematických soutěžích. „Soustředění je souvislým seriálem přednášek renomovaných středoškolských učitelů a zejména pedagogů Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se specializují na práci s matematicky talentovanými žáky a zároveň jsou členy Úlohové komise Matematické olympiády,“ doplnil Jaroslav Švrček.

MATEMATIKA I ZÁBAVA

Soustředění v Bílovci v těchto dnech absolvuje čtyřicítka nejlepších matematiků nominována krajskými komisemi. V seznamu nechybí zástupci například z Chebu, Kolína, Dobrušky, Plzně, Klatov, Chrudimi, Prahy, Tábora či Liberce. Až do úterý 5. června se budou ve svém programu věnovat nejen matematice, ale i zábavě a poznávání Bílovce a jeho okolí.

„Každodenně jsou v průběhu soustředění připraveny dva dvouhodinové bloky, v nichž lektoři posluchače seznámí s nadstandardní středoškolskou matematikou, s níž se v běžných hodinách žáci nesetkají. A naučíme je fíglům, které se jim posléze mohou hodit při řešení úloh matematické olympiády,“ nastínil program soustředění Jaroslav Švrček s tím, že přednášky jsou zaměřené jak na algebru a geometrii, tak i na kombinatoriku nebo teorii čísel. Z volnočasových aktivit pro účastníky pořadatelé naplánovali například návštěvu bíloveckého zámku, procházku místní křížovou cestou nebo výlet do Světa techniky v ostravských Dolních Vítkovicích.

Kapela Mirai natáčela nový videoklip na náměstí v Novém Jičíně.
OBRAZEM: Kapela Mirai natáčela klip společně s fanoušky

Setkání studentů se stejným zaměřením se účastní také Jakub Michna, jenž na bíloveckém gymnáziu studuje ve druhém ročníku. Ten letos školu reprezentoval na matematických soutěžích už dvakrát a kromě toho zkusil štěstí také ve fyzikální olympiádě. V obou soutěžních kláních zaznamenal úspěch v krajském měřítku, kdy se radoval z bronzového umístění. „Jde mi algebra, ale chci se v ní ještě zlepšit. Naproti tomu geometrie není moje silná stránka, takže v ní bych se chtěl posunout o kus dále,“ prozradil na sebe student Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

ČEŠTÍ MATEMATICI PATŘÍ MEZI ELITU

A jak si vůbec v současné době vede česká matematická mládež na mezinárodní scéně? Podle Jaroslava Švrčka velice dobře. „Dokladem toho je vynikající umístění našeho týmu na loňském ročníku Mezinárodní matematické olympiády v Brazílii, kde v konkurenci sto jedenácti zemí čeští studenti obsadili čtrnácté místo a přivezli zlato, bronz a dvě stříbra,“ poznamenal a na závěr doplnil, že letos se v pořadí již 59. ročník Mezinárodní matematické olympiády uskuteční počátkem července, a to v rumunském Kluži.

Parádní podívanou nabídl na kopřivnickém plochodrážním ovále druhý díl mistrovství ČR jednotlivců, kterého se v polovině května zúčastnila tuzemská elita.
Kopřivnický plochodrážní klub by opět rád vychovával vlastní závodníky