„Nejvíce projektů čeká otevření v létě a v druhé polovině roku, kdy také každoročně proplácíme nejvíce evropských peněz," uvedla v tiskové zprávě Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácí žádosti o evropské peníze.

Z podaných žádostí z Novojičínska uspěl projekt „Přístavba a nástavba MŠ ve Studénce na víceúčelový objekt", který získal dotaci 25,7 milionu korun a měl by být dokončen v květnu. V následujícím měsíci se očekává dokončení projektů „Moderní škola člověk pro 21. století" na novojičínské ZŠ Tyršova, který získal dotaci 8,3 milionu korun, a „Regenerace kostela sv. Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm" s dotací 6,8 milionu korun. Deset milionů korun by měl získat Bílovec na projekt „Rozšíření sportovního zázemí pro volnočasové aktivity", který by měl být dokončen v srpnu. „Pokud projekt nezbrzdí výběr dodavatele, cyklisté se na podzim příštího roku poprvé projedou po cyklostezce z Nového Jičína do Hostašovic, vedené po bývalé železniční trati," dokončil výčet vybraných projektů na Novojičínsku Michal Sobek, manažer vnější komunikace Regionální rady Moravskoslezsko, a upřesnil, že dotace na cyklostezku je 25,9 milionu korun, její předpokládané dokončení se očekává v říjnu.

Před několika týdny Regionální rada Moravskoslezsko podpořila vznik šesti nových turistických atraktivit po celém Moravskoslezském kraji. Schválila dotaci 8,2 milionu korun na celkovou revitalizaci přes tři sta let staré zahrady piaristického kláštera v Příboře. Dalším místem, které v dohledné době zatraktivní novojičínský region, bude Muzeum česko-německého porozumění v Odrách. Vznik muzea by měl stát přes sedm milionů korun, schválená dotace činí téměř šest milionů korun. Připomeňme, že v listopadu byly k financování schváleny tři projekty z Novojičínska, a to Expozice Generál Laudon v Novém Jičíně, Beskydské nebe život v korunách stromů ve Frenštátě pod Radhoštěm a rozhledna Pohoř Olšová u Oder.