Jednadvacet projektů měst a šest projektů vypracovaných obcemi doporučila k financování Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko. V rámci měst uspělo z Novojičínska osm projektů, přičemž do Studénky přijde třetí největší balík peněz. Město totiž dostane ze zmíněného ROP dotaci na rekonstrukci mateřské školy. „Ze získání této dotace máme opravdu radost, protože původně jsme skončili takzvaně pod čarou a vypadalo to, že peníze nedostaneme," uvedl studénecký starosta Ladislav Honusek. Za více než 25 milionů korun vznikne přístavba a nástavba, díky kterým se objekt změní na víceúčelový.

Se dvěma projekty uspěl Nový Jičín. Mateřská škola Montessori dostane na projekt Šance pro vaše dítě zhruba 7,4 milionu korun, což je 85 procent z předpokládaných nákladů, tak jako u všech ostatních projektů, s výjimkou bíloveckého. Předmětem projektu jsou stavební úpravy pro nové dispoziční řešení celého podkroví, třetího podlaží a rekonstrukce střešního pláště budovy mateřské školy. „Těmito stavebními úpravami bude dosaženo zvětšení plochy pro možnost zvýšení kapacity mateřské školy o patnáct dětí," přiblížila projekt mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. V podkroví vznikne nová herna a ložnice pro děti s potřebným sanitárním zařízením.

Projekt Moderní škola člověk pro 21. století připravila novojičínská ZŠ Tyršova. Má získat z ROP Moravskoslezsko asi 8,3 milionu korun.

Hodně peněz jde do základních škol

Cílem je zkvalitnění výuky žáků formou modernizace vybraných učeben, tělocvičny a dalšího školního prostředí a vybavení těchto prostor moderními učebními pomůckami. „Dojde také k rekonstrukci tělocvičny, učebny fyziky a přípravny fyziky, učebny zeměpisu, cvičné kuchyňky pro výuku vaření a chodby vedoucí k rekonstruovaným učebnám," doplnila Marie Machková.

S podobným projektem, jehož název je Učíme se pro budoucnost, uspěl Frenštát pod Radhoštěm. Týká se obou základních škol. „Na ZŠ Tyršova se jedná o modernizaci učeben fyziky, chemie a přírodopisu, na ZŠ Záhuní dojde k modernizaci dvou jazykových učeben," nastínila Hana Švecová, projektová manažerka Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm. V projektu, na nějž město získá více než 6,3 milionu korun, je zahrnuto i vybavení obou škol novou počítačovou technikou.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se také mohou těšit na Sportovní a volnočasové centrum. Má tam vzniknout nový volnočasový areál s dětskými hřišti pro různé věkové kategorie. „Dále tam má být hřiště na pit pat, což je jakási kombinace minigolfu a venkovního billiardu, fit park, trampolína a kolem areálu povede in-line stezka," dodala Hana Švecová. Areál má vzniknout nedaleko zimního stadionu u řeky Lubiny. Město získá přes 8,4 milionu korun.

Zmíněný Bílovec dostane 7,6 milionu korun na rozšíření sportovního zázemí pro volnočasové aktivity. V tomto případě je to téměř pětašedesát procent z celkové částky. „Jedná se o dvě sportoviště, jedno by mělo vyrůst u základní školy Komenského a to druhé by mělo být u základní školy Wolkerova. Budou to multifunkční hřiště, kde nebudou žádné herní prvky, protože ty tam v blízkosti máme. Budou to sportoviště, kde se bude moct hrát fotbal, volejbal nebo košíková," řekl starosta Bílovce Petr Klimek.

„Vydělají" děti

Po dlouhé době, kdy byl projekt odsouván jako náhradní, se dočkali také v Odrách. Na rekonstrukci centra dětí a mládeže město získá dotaci ve výši necelých osmi milionů korun. V nově opraveném domě dětí a mládeže by mělo vyrůst také přípravné centrum pro předškolní děti a výukové prostory pro odborný výcvik střední školy. „Připravujeme teď prováděcí dokumentaci, která musí být podle nového zákona součástí řízení. Samotná stavba by měla být zahájena ještě letos," přiblížil starosta Oder Pavel Matůšů.

Také děti navštěvující základní školu Jičínská v Příboře se dočkají nového hřiště. Město na něj z ROPu obdrží více než pětimilionovou dotaci.

Rovněž město Kopřivnice díky finanční dotaci zútulní jedno ze svých školních zařízení. Stejně jako ve Studénce peníze pomůžou mateřské škole, respektive její zahradě. Rada podpořila projekt Svět je velká zahrada, který již nějaký ten pátek ve městě automobilů funguje, a školky díky němu modernizují svá zastaralá hřiště. Do Kopřivnice poputuje téměř osm a půl milionu korun.

Dotaci z ROP Moravskoslezsko má získat i Kunín. Ten chystá výstavbu víceúčelového hřiště. „Bude to klasické víceúčelové hřiště s umělým povrchem a je v tom obnova školního hřiště a zpevněných ploch kolem školy. Jsme rádi, že nám to vyšlo," uvedla Dagmar Novosadová, starostka Kunína, který dostane více než 5,3 milionu korun.