Třeba v Mořkově zorganizovali finanční sbírku pro pětitisícové město Hostinné. „Hostinné jsme si vybrali náhodně přes internet. O uplynulém víkendu jsme vezli tamnímu panu starostovi sbírku od našich občanů, mezi nimiž se vybralo celkem čtyřiačtyřicet tisíc korun. Rada obce navíc schválila částku dvacet tisíc korun, kterou jsme k tomu přidali," prozradila Novojičínskému deníku starostka obce Ivana Váňová a dodala, že povodeň v Hostinném hodně poničila mateřskou i základní školu. „Náš příspěvek bude použit na opravu dětského hřiště u tamní mateřské školky a na nákup velké lodi, která bude sloužit jako průlezka," dodala Ivana Váňová.

Konkrétního příjemce pomoci si vyhlédla i obec Bordovice, jejíž zastupitelé před několika dny schválili dar dvacet tisíc korun pro obec Zálezlice. „Je to obec asi tak velká, jako jsme my, a když jsme viděli, jak je postižená, rozhodli jsme se pro pomoc tamním lidem," vyjádřil se starosta Bordovic Ladislav Matúš, jenž doplnil, že pomoc odsouhlasili tamní zastupitelé jednohlasně. Zálezlicím chtěla pomoci i obec Vrchy, která jim poskytla pomoc i v roce 2002. „Hovořila jsem s jejich starostou, ale bylo to ještě brzy. Mezitím se Zálezlice staly hodně medializované, tak uvažujeme, že bychom poslali pomoc třeba do Putimi, nebo na okraj Mělníku," uvedla starostka Vrchů Jiřina Pešlová s tím, že by šlo o pomoc materiální.

Hned druhý den povodní odsouhlasila rada obce Jeseník nad Odrou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun obci Rudník v okrese Trutnov. „Schválili jsme maximální částku, kterou může rada obce poskytnout," podotkl tamní starosta Tomáš Machýček. V létě se ještě uskuteční slavnosti obce a veškerá vybraná částka z dobrovolného vstupného půjde na další pomoc obětem letošních povodní.

O pomoci do postiženého regionu dnes budou jednat také kunínští radní. „Tento týden máme zámecké slavnosti a chtěla bych navrhnout zastupitelům, aby byl výtěžek ze vstupného použit ve prospěch nějaké obce v Čechách," řekla Dagmar Novosadová, starostka obce, kterou před pár lety spláchla blesková povodeň. „Chceme projít smlouvy, kdo nám tehdy pomohl a kontaktovat krajské úřady v Čechách, ať nám doporučí nějakou obec, která není mediálně známá," upřesnila starostka.

Stejnou cestou šly také Hodslavice, které již schválily 20 tisíc korun pro nedávno zaplavené Neratovice. „Jsou takovou naší družební obcí, protože zde má hrob František Palacký, náš rodák," vysvětlila starostka Hodslavic Pavla Adamcová. Stejnou částku místní radní schválili také pro Klecany. „Tato obec nám poskytla velký dar v roce 2009," dodala starostka. Dalších několik tisíc korun navíc Hodslavice poslaly na povodňové konto organizace ADRA a šlo o peníze, které se vybraly na dobrovolném vstupném během Dne obce.

O tom, jakou formu pomoci zvolila města z Novojičínska, se dočtete v týdeníku Region.