Také pejsci v útulcích si zaslouží hezké Vánoce. Kromě opravdových páníčků, kteří je neopustí, budou je mít rádi a budou se jim věnovat, potřebují i obyčejnější věci, třeba deky, krmivo nebo hračky. Právě proto existuje kampaň s názvem Pomozte naplnit misky v útulcích, která přinesla šestadvaceti českým útulkům kvalitní krmivo. A jedním takovým byl i městský útulek pro psy Radar ve Studénce.

Čtvrtý ročník této kampaně přinesl do Studénky zásobu 267 kilogramů krmiva Pedigree, které místním pejskům vydrží asi půl roku. Útulek ve Studénce funguje od roku 1995 a dokáže se postarat až o čtrnáct psů, kteří se buď zaběhli, anebo je odchytila městská policie. „Díky krmivu získanému v rámci kampaně Pomozte naplnit misky v útulcích ušetříme finanční prostředky na nákup krmiva, které použijeme na vybudování oploceného výběhu pro psy v areálu útulku," informovala Deník Eva Ďuláková, referent Odboru místního hospodářství a údržby majetku Městského úřadu Studénka.

Útulky, které v kampani uspěly, vybírala komise, složená z nezávislých odborníků, na základě vyhodnocení dotazníkového průzkumu Nadace na ochranu zvířat a výsledků pravidelných kontrol Státní veterinární správy ČR. „Základní podmínkou pro získání daru byla účast útulku v dotazníkovém šetření, kvalitní a profesionální působení útulku a samozřejmě splnění podmínek stanovených platnými právními předpisy. Nadace na ochranu zvířat oslovila 126 útulků, registrovaných a schválených Státní veterinární správou ČR. Z osmapadesáti útulků účastnících se dotazníkového šetření vybrala komise zhruba polovinu, která dostane krmení pro své svěřence," vysvětlila Eva Marlene Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat. Komise posuzovala třeba kapacitu a vytíženost útulku, počet přijatých a vydaných pejsků, jejich návratnost původním majitelům nebo umístění do nových rodin.

Ale také ostatní útulky na Novojičínsku by si pro své čtyřnohé obyvatele nějaký ten vánoční dárek zasloužily. Potvrdila to třeba Martina Dočkálková, která má na starosti záchytné kotce ve Fulneku. „Nějaké deky jsme už dostali, ale určitě se vždycky hodí granule a dobrůtky pro pejsky," uvedla Dočkálková. Také pracovnice záchytné stanice v Odrách-Loučkách sdělila, že by jim nějaké krmivo určitě pomohlo. „Taky bychom potřebovali deky, ale takové úplně obyčejné, klidně děravé. Prošívané se pro psy nehodí. Když je roztrhají a přimrzne to, tak to neuklidíme," podotkla žena. Dostatek dek mají také v útulku pro psy v kopřivnické části Vlčovice, co by však uvítali, jsou granule pro štěňata nebo masové konzervy. Dalibor Klement z městské policie ve Studénce k tomu řekl: „Stává se, že lidé nosí krmivo pro dospělé psy, ale míváme i štěňata, malé psy, nebo psy starší, pro které jsou ty granule moc velké."

SIMONA MIKŠOVÁ