Jak už Novojičínský deník uvedl před několika týdny, na posledním zasedání zastupitelstva ve Fulneku bylo rušno. A to zejména kvůli pracem prováděným při nápravách povodňových škod.

Zastupitelka Jana Mocová totiž upozornila na skutečnost, že dodavatel opravy silnice v Děrném, místní části Fulneku, fakturoval odstranění krytu živičného, tedy frézování a odvoz tohoto materiálu na skládku, přičemž se nic takového nedělo. Stejně tak neprovedl vytyčení inženýrských sítí. Obojí činilo, na ploše 841 metrů čtverečních, celkově více než 130 tisíc korun. V diskusi ale zastupitelka Mocová mylně uvedla, že práce na silnici prováděla firma radního Jana Marka, přičemž ve skutečnosti je prováděla firma Petra Mořkovského, bývalého místostarosty Fulneku.

Při té příležitosti se otázal zastupitel Aleš Ohnheiser: „To nikdo na městě nekontroluje, co se udělalo?“ Odpověděl mu místostarosta Jaroslav Štekbauer. „Jak to, že ne? Vždyť tam byla paní Minaříková, která se chodí dívat. Že jste ji zrovna neviděli, tak nemůžete říci, že tam nechodí. Paní Minaříkovou každý v Děrném znát nemusí,“ vyjádřil se místostarosta.

Fakturace byla špatná

Mocová požadovala, aby se věc projednala na finanční a kontrolní komisi, což se nyní stalo, a závěr byl jednoznačný. „Pan Mořkovský uznal, že tam chyba byla. Zároveň byly přijaty připomínky pana Mořkovského. On na komisi tvrdil, že odfrézování nebylo možné z důvodu, že silnice byla pouze penetrována, a pokud by to odfrézoval, tak by narušil podklad. Odsouhlasili jsme jednoznačně, že žádné jiné řešení nebylo možné,“ uvedl k věci pro Novojičínský deník Jiří Dener, starosta Fulneku, a dodal: „Pan Mořkovský se omluvil za to, že nějakým nedopatřením vyfakturoval celou tu záležitost, včetně frézování. O tolik to nyní bylo poníženo. Ale částky teď nemám u sebe. Přitom tam ještě byly nějaké vícepráce, které chtěl vykompenzovat na určitý rozdíl, který vrátí do rozpočtu města.“

Na dotaz k případným provedeným kontrolám starosta Dener uvedl, že to bylo trochu složitější. „Bylo předáno staveniště, ale už z ničeho nevyplynulo, ze smlouvy ani jiného papíru, aby pan Mořkovský informoval, kdy tu akci bude provádět. Takže on na tu akci nastoupil, ale bylo to v době, kdy měla vedoucí odboru dovolenou. On nějakým způsobem spěchal a bylo třeba rozhodnout, jak to udělá,“ snažil se objasnit starosta.

„Vzhledem k tomu, že už tam byla mechanika, tak rozhodl, jak rozhodl, tedy že se to provede bez frézování, a potom musel někam odjet. Ta akce byla skončena za tři hodiny, takže nebylo možné to zkontrolovat. Nicméně následně se tam kontroly dělaly,“ poznamenal ještě fulnecký starosta.

Podle informací, které Deník získal, Mořkovský navrhoval, že městu vrátí asi 45 tisíc korun, neboť prováděl nějaké vícepráce. Oponenti ale reagovali tím, že vícepráce měly být předem dohodnuty s investorem, a požadovali vrácení částky zhruba trojnásobné. Samotná zastupitelka Mocová se k věci nechtěla příliš vyjadřovat. „Dopadlo to, jak se dalo předpokládat,“ prohodila jen.