Ve 29členném zastupitelstvu budou mít většinu 17 mandátů. Do opozice tak přechází sociální demokraté s dosluhujícím starostou Jaroslavem Dvořákem, kteří komunální volby těsně ve městě vyhráli.

„Nám se jednání jevilo vcelku jednoduché v tom, že jednotlivé body programu jsme měli velmi podobné, ne-li stejné a de facto se souhra všech čtyř stran jevila od prvopočátku. Zkrátka a dobře si myslím, že to, co jsme podepsali, má smysl,“ řekl krátce po podpisu koaliční smlouvy Stanislav Kopecký, předseda místní organizace ANO 2011 a lídr její novojičínské kandidátky. Právě jeho jméno se objeví v nominaci na starostu 1. listopadu na ustavujícím zastupitelstvu.

„Pro nás jsou hlavní priority bytová výstavba, a také doprava ve městě,“ má jasno Stanislav Kopecký.

Radnice v Příboře.
Příbor má velkou koalici. V opozici bude levice a ODS

Post prvního místostarosty by měl obsadit lídr kandidátky ODS Václav Dobrozemský a také pro něho je primární v následujících letech řešit v Novém Jičíně bytovou problematiku. „Já jsem rád, že programové průsečíky všech čtyřech stran byly velké, takže nebylo až tak těžké najít shodu a kompromis. U nás zásadní, co se do programu podařilo prosadit, je otázka bydlení, podpora rodinné a bytové výstavby, podpora podnikatelského prostředí a podpora sportu. To znamená jak lidí, tak sportovišť a sportovních zařízení,“ okomentoval koaliční jednání Václav Dobrozemský.

Obdobná slova volil také Ondřej Syrovátka ze Strany zelených, kteří šli do komunálek v Novém Jičíně společně s TOP 09, SNK-ED a STAN. „Bodů programu, na kterých jsme se shodli nebo jsme měli společných bylo celkem hodně,“ těší současného místostarostu, který ve funkci bude pokračovat i nadále. „Pro nás bylo nejpodstatnější úterní jednání, které trvalo asi šest hodin a jednali jsme na něm o programových prioritách celé koalice a podařilo se nám najít širokou shodu i u tak kontroverzních témat, jako byly Hückelovy vily, které bylo pro nás zásadní. To nás přesvědčilo v tom, že tato koalice má smysl,“ pokračuje.

Nové cukrářské centrum mohou využívat žáci Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.
Budoucí cukráři dostanou nové prostory

Koaliční partneři se dohodli, že v záchranně zdevastovaných vil bude město pokračovat. „Ale s tím, že se bude ještě uvážlivě hledat využití především té druhé vily, která má být použita ke komerčním účelům, aby město mělo zajištěno i nějaké financování do budoucna,“ poznamenal Ondřej Syrovátka. Křeslo třetího místostarosty, ale neuvolněného, bude patřit lidovcům a nominovat na něho budou Marcela Brože. Předseda místní organizace KDU-ČSL Jiří Adamec po jednáních věří, že se jim podaří plnit heslo Peníze do lidí a ne do betonu. „Dále to byla určitě podpora místních částí,“ sdělil další důvod vstupu do koalice Jiří Adamec.

Součástí koaliční smlouvy je také programové prohlášení koaličních stran a k jeho plnění má stranám pomoc většina v novojičínském zastupitelstvu o sedmnácti křeslech. V devítičlenné radě města bude mít ANO i Zelení tři své zástupce, KDU-ČSL dva a jednoho pak ODS.

Takto vypadají portory knihkupectví MonAmi s kavárnou a galerií po rozsáhlé rekonstrukci.
Opravené prostory oživí vůně kávy, knih i barev