Letošní Mořkovský zajíček nabídne celkem sedm běžeckých kategorií, do kterých se mohou přihlásit všechny děti, chlapci i dívky, ročníků 2001 až 2011 a dokonce i mladší.

Soutěžit se bude v areálu víceúčelového sportovního hřiště TJ Mořkov od 9.30 hodin. Na starší závodníky čeká trať dlouhá 800 metrů, mladší jedinci změří své síly na čtyři sta a dvou set metrových tratích, a ti nejmladší poběží osmdesátimetrový úsek.

Maminky opět poběží s kočárky

Úderem desáté hodiny dopolední se na startovní čáru postaví také maminky s kočárky, které zdolají taktéž osmdesátimetrovou trať.

Jak uvedl za pořadatele Jiří Harašta z Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice, patří právě závod nejmenšího potěru a běh maminek s kočárky mezi nejatraktivnější podívanou. Prezentace dětských běžců proběhne v klubovně sportovního hřiště od 8.45 hodin.

„Nejlepší běžci získají medaile, keramického i čokoládového zajíce," řekla Lenka Kociánová, jedna z učitelek mořkovské školy. Kompletní výsledky a jednotlivé vítěze vyhlásí pořadatelé přibližně po půl jedenácté.

Hlavní závod dospělých se uskuteční v rámci 9. ročníku silničního běhu Mořkovský zajíc. Ten odstartuje v 10.30 hodin z obvyklého místa, tedy od parkoviště u hlavní vlakové zastávky Mořkov a nabídne desetikilometrový a tříkilometrový kondiční úsek.

„Vzhledem k tomu, že již od zrodu hlavního závodu na deset kilometrů nebylo vhodné sociální zázemí, rozhodli jsme se přesunout prezentaci a šatny do areálu víceúčelového sportovního hřiště TJ Mořkov," vysvětlil drobné změny Jiří Harašta a následně upozornil závodníky, aby počítali s tím, že vzdálenost od hřiště na místo startu činí zhruba jeden a půl kilometru. Prezentace běžců a běžkyň se uskuteční tedy v klubovně v areálu hřiště na Sportovní ulici od 9 hodin. „Závod se koná pod záštitou místního rodáka a bývalého reprezentanta České republiky v maratonu Sáši Neuwirtha," dodali organizátoři závodu, jenž bude rozdělený do několika mužských kategorií dle věku závodníků.

Ve dvou kategoriích změří své běžecké dovednosti také ženy a zúčastnit se ho může opravdu každý příznivec tohoto druhu pohybu.

„Ti, co si netroufnou uběhnout desetikilometrovou trať, si mohou ověřit sportovní zdatnost na tříkilometrové trati," pokračoval Jiří Harašta s tím, že závodem chtějí motivovat nejen aktivní běžce, ale i začínající sportovce.

Všichni závodníci budou odměněni

První tři nejlepší běžci v každé kategorii si domů odnesou věcné ceny. Na odměnu se může těšit také nejmladší a nejstarší účastník závodu a drobnou cenu obdrží každý závodník.

Dosavadní rekord tratě drží v mužské kategorii Václav Bitala s časem 33:21 minut, který tímto časem pokořil desetikilometrový úsek v roce 2014. Královnou této tratě je od roku 2013 Petra Pastorová, která ji zaběhla za 39:07 minut.

Startovné do devátého ročníku oblíbeného závodu, který pořádá Atletický klub Emila Zátopka Kopřivnice spolu s obcí Mořkov, TJ Mořkov a dalšími spolky, činí 100 korun. Mezi hlavní organizátory dětského závodu patří také mořkovská základní a mateřská škola.

„Kdo bude mít zájem, bude si moci zakoupit keramického zajíčka, jako symbol tohoto závodu," řekl na závěr Jiří Harašta.

Ivana Reková