Na celý týden před dnem Památky zesnulých připravili policisté na Novojičínsku bezpečnostně preventivní akci s názvem Dušičky. „Policisté na Novojičínsku budou ve zvýšené míře dohlížet na bezpečnost silničního provozu v blízkosti hřbitovů a zároveň upozorňovat občany, aby nenechávali cenné věci v autech, a nedávali tak zlodějům příležitost ke krádežím. Vloupání do vozidla se dá mnohdy zabránit tím, že pachatel při pohledu do vnitřních prostor automobilu nic cenného neuvidí," sdělil novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Hlídaná parkoviště

Policisté v Novém Jičíně budou postupovat v součinnosti s Městskou policií Nový Jičín. „Určitě bude hodně zvýšený dohled u hřbitova po celý dušičkový víkend. Městská policie bude v exponované dny v případě potřeby korigovat dopravu," uvedl ředitel novojičínské městské policie René Škoda a dodal, že na vozidla chtějí v rámci prevence umísťovat cedulky s nápisem Auto není trezor.

Na parkoviště i samotný objekt hřbitova se již zaměřili kopřivničtí strážníci. „Na víkend bychom již chtěli zvýšit četnost dohledů," poznamenal zástupce velitele MP Kopřivnice Dalibor Klement. V úterý 23. října již začaly intenzivní kontroly také na hřbitově a v jeho okolí ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Potrvá to až do toho dušičkového víkendu," upřesnil Ondřej Matějek, velitel frenštátské městské policie. Zvýšený dohled už prováději také oba strážníci ve Štramberku. „Zaměřujeme se i na parkoviště. Měli jsme tam zatím jedinou krádež, a ta ještě nebyla ve spojení s Dušičkami, ale pro jistotu tam chodíme ve zvýšené míře," řekl František Vavruš, velitel MP Štramberk.

V Bílovci hlídají strážníci i parkoviště před hřbitovy, protože některá jsou na osamělých místech u silnice, nebo jsou naopak na hlavním tahu. Bílovecký velitel Pavel Kůdela potvrdil, že v minulosti nějaké krádeže zaznamenali. „Vloni jsme tam měli mobilní kameru. Letos zvažujeme, že ji na parkoviště umístíme znovu, protože se osvědčila. Ještě máme fotopasti, tak možná, že tam dáme nějakou fotopast," připustil Pavel Kůdela.

Také v Odrách budou strážníci přijímat mimořádná opatření. „Úzce spolupracujeme s místním obvodním oddělením, takže to s velitelem naplánujeme, abychom se v hlídkové činnosti nedublovali. V nepravidelných intervalech budeme objíždět hřbitovy i jejich okolí," informoval o plánech oderských strážníků jejich velitel Daniel Rýdel.

Zvýšenou činnost bude mít i městská police ve Studénce. Velitel Jan Pesničák k tomu podotknul: „Jako každoročně jsou naplánované pravidelné pochůzky a obhlídky hřbitovů, kostelů a přilehlých parkovišť. Začneme už tento týden, pokračovat budeme v průběhu celého příštího týdne a ještě dva dny po skončení Dušiček."

Také velitel městské policie v Příboře Libor Bolom potvrdil, že strážníci budou mít v těchto a příštích dnech četnější hlídky. „Opatření máme naplánované už na tento víkend, ale hlavním víkendem bude ten příští," řekl Libor Bolom.

IVAN PAVELEK, SIMONA MIKŠOVÁ