Blíží se slavnostní otevření zámku v nové sezoně, které se uskuteční právě dnes, v sobotu 4. května. Co na tento den chystáte?

Zámek bude otevřen od 14 hodin a chystáme bohatý program. Vystoupí šermířská skupina Argentis z Ostravy, která hraje různé středověké pohádky. Představí se také gotická katovna Ordál z Ostravy a novojičínský pluk Laudon, který vystřelí slavnostní salvu na počest otevření zámku. Na večer chystáme noční prohlídku zámku s baterkou, která začne ve 20 hodin. Návštěvníci se budou moci setkat s historickými osobnostmi, které byly se zámkem nějak spjaty.

Co se na zámku dělo přes zimu? Pokračovaly nějaké opravy?

Návštěvníkům bude nově zpřístupněna zrenovovaná zámecká kaple, jež byla opravována na podzim. Teď jsme do ní instalovali skoro původní mobiliář, který se na zámek postupně vrací. Na podzim se také dělalo vstupní schodiště, které je teď krásně spravené. Vstupní dveře jsou vyrobeny podle historických fotek. Snažili jsme se navodit dojem původních dveří. Je spraven i balkon, renovovalo se litinové zábradlí a vrátily se na něj v kopii původní dveře. Do zámku se postupně vracejí, sice v kopiích, obrazy majitelů zámku a obrazy, které tam zřejmě původně visely.

Jaké další akce na letošek chystáte?

Na konci května začne na zámku výstava panenek v dobových kostýmech, ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem chystáme výstavu Mozart ve Vídni. Teď dovezeme výstavu Gustav Klimt Průkopník moderny. Od sedmého června začne divadelní festival Ofous. Úplně na závěr sezony, v říjnu, chystáme ve spolupráci s Židovským muzeem Praha výstavu Protektorát očima dětí. Je to velice zajímavá a také světoznámá výstava, která putovala po celém světě.

Prozradíte, na co se letos nejvíce těšíte vy osobně?

Já se samozřejmě těším na divadelní festival, protože tentokrát máme samé super soubory. Bílovecký soubor Odřivous bude hrát svou novou pohádku Černobílé štěstí, která je úžasná. Vřele bych ji doporučil.

Do nové sezony vstupujete s novými suvenýry. Co si mohou návštěvníci odnést na památku?

Máme novou sérii cínových vojáčků, které budou k prodeji. Je to taková rarita bílovecká garda barona Sedlitzkého a máme i rytíře, kteří jsou v erbovních barvách majitelů zámku od Fulštějnů přes Kravaře, Sedlnitzké po Pražmy z Bílkova. Máme také nový zámecký hrníček, který ilustroval malíř Zdeněk Hofman. Je to takový veselý hrníček se zámkem a s městem Bílovec.