K několika desítkám, ba i stovkám případů souvisejících s extrémními výkyvy počasí každoročně vyjíždějí jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů po celé České republice.

Řádění silného větru či vydatných přívalových dešťů se nevyhýbá ani Novojičínsku, o čemž se v květnu letošního roku mohli na vlastní kůži přesvědčit například obyvatelé Kopřivnice a jejich místních částí.

„Situace ve městě byla natolik vážná, že do Kopřivnice bylo kromě všech jednotek zřizovaných městem postupně povoláno dalších dvanáct jednotek požární ochrany z celého kraje," uvedli kopřivničtí hasiči ve zprávě činnosti jednotky za druhé čtvrtletí letošního roku.

Ti se mohou v nejbližších měsících těšit na novou techniku, kterou získají díky projektu, jehož hlavním cílem je zlepšit připravenost složek integrovaného záchranného systému v mimořádných situacích.

NOVÉ VOZY

„Konkrétně se jedná o oblasti, které jsou na základě analýz vyhodnoceny vysokým rizikem spojeným se suchem a mrazem. Mezi tyto oblasti byla zahrnuta i celá oblast ORP Kopřivnice," vysvětlila Marta Marková z odboru rozvoje města Kopřivnice. Nové vozy budou hasičům sloužit zejména při událostech spojených s masivními mrazy, nadměrnými srážkami nebo, v opačném případě, extrémním suchem.

Výbavu Jednotky sboru dobrovolných hasičů Kopřivnice tak obohatí nová cisternová automobilová stříkačka s dovozem velkého množství vody, potřebného k hašení rozsáhlých požárů, a také dopravní automobil, který bude zase sloužit pro ochranu obyvatel, nouzové zásobování či evakuaci osob.

„Toto vozidlo bude možné využívat i pro krizový štáb obce s rozšířenou působností při řešení událostí v mimořádných situacích, jako například když se poslední květnový den řešily přívalové povodně," potvrdila Marta Marková s tím, že s nákupem techniky pomůže městu dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Ta pokryje až devadesát procent celkových nákladů, jež činí 11 milionů korun, přičemž zbývající část, asi 1,1 milionu korun, uhradí město ze svého rozpočtu.

„Protože se bude nová technika pořizovat na základě veřejné soutěže, může dojít ke snížení nákladů, a doplatek města se tak sníží," doplnila Marta Marková.

ZAPŮJČENÝ SPECIÁL

Nová vozidla by měla v garáži hasičské zbrojnice zaparkovat nejpozději do konce června příštího roku.

Už teď se tam však zabydlel automobilový speciál s třicetimetrovým žebříkem, který jednotce dočasně zapůjčil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje.

„Speciál má, na rozdíl od svého staršího předchůdce, konec žebříkové sady osazen košem, ze kterého je možné provádět jak bezpečnější záchranu osob z výšek, tak i ořezy nebezpečných částí stromů," pochvalují si hasiči.