Na recepci radnice Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm měli už ve středu 20. února seznam dárců, který čítal stovky jmen. Není jediné město na Novojičínsku, které by nechtělo pomoci.

Vedení novojičínské radnice navrhlo poslat Frenštátu pod Radhoštěm sto tisíc korun. Tuto částku však musí nejprve schválit zastupitelstvo. „Je to obrovská tragédie. Nemůžeme zůstat lhostejní. Chci věřit tomu, že proti finanční pomoci lidem, kterým toto neštěstí zasáhlo do života, nebude mít nikdo ze zastupitelů námitek," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Dvacet tisíc korun, jako prvotní pomoc, odsouhlasili radní Kopřivnice. „Nabízíme také technickou pomoc, náhradní ubytování, pokud bude třeba, služby, kterými naše město disponuje,"sdělil starosta Kopřivnice Josef Jalůvka s tím, že na zasedání zastupitelstva začátkem března projednají další finanční pomoc.

Jen velmi pomalu se vrací do normálu život ve Frenštátě pod Radhoštěm. Poté, co se město a jeho obyvatelé probrali z prvotního šoku, vzedmula se vlna obrovského soucitu a solidarity s postiženými sousedy.

Obdobné je to ve Studénce, kde o výši finanční pomoci rovněž rozhodne rada, případně zastupitelstvo. Také v Bílovci deklarovali, že obětem výbuchu ve Frenštátě pod Radhoštěm pomohou. „Po úterním zasedání zastupitelstva jsme se ještě s ostatními zastupiteli bavili o tom, jak pomoci. Příští týden bude jednat rada města, a tam by se mělo rozhodnout, jestli Frenštátu pošleme finanční prostředky nebo koupíme nějakou konkrétní věc, kterou by město potřebovalo. S paní starostkou jsme v kontaktu a ještě se s ní o tom budeme bavit," uvedl starosta Bílovce Petr Klimek.

V Příboře už radní rozhodli o tom, že na konto pro postižené pošlou padesát tisíc korun. „Nemohu říci, že je to konečná částka, ale nyní jsme poslali základní částku na tu prvotní pomoc," řekl Deníku příborský starosta Milan Strakoš.

O pomoci Frenštátu pod Radhoštěm jednali rovněž v Odrách, ale informace o konkrétní podobě pomoci ještě nebyly v době uzávěrky novin známy. Na stránkách Oder se, podobně jako na stránkách dalších měst a obcí, objevily informace o tom, jak mohou pomoci obyvatelé.

Ve Fulneku doporučují tamní městští radní uvolnění částky sto tisíc korun. „O konečné částce rozhodne ve čtvrtek zastupitelstvo města," upřesnila fulnecká starostka Jana Mocová. Také nejmenší město novojičínského okresu, Štramberk, nezaváhalo. Městská rada schválila patnáct tisíc korun.

Obce nezůstávají pozadu

S pomocí se již od prvních hodin po tragédii připojuje také řada obcí. „Máme zasedání zastupitelstva, kde budeme určitě schvalovat nějakou částku, kterou do Frenštátu pošleme," ubezpečila Dana Klosová, starostka Bernartic nad Odrou. Jako jedna z prvních přispěchala s nabídkou pomoci obec Bordovice. „Nabízeli jsme ubytování, které tady máme, a na nejbližším zasedání zastupitelstva chceme projednat i finanční pomoc," poznamenal starosta Bordovic Ladislav Matúš a dodal, že s pomocí se přihlásily i tamní spolky. „Naši hasiči dají na to konto deset tisíc korun," doplnil Ladislav Matúš.

S pomocí přispěchal také Mořkov. „Rada obce rozhodla, že věnujeme dvacet tisíc korun, což je maximum, které může rada odsouhlasit. Nabídli jsme i další pomoc, ale ta finanční je pro ty lidi asi nejpotřebnější," myslí si Ivana Váňová, starostka Mořkova.

Pomohou sousedé i kraj

Jako samozřejmost považuje pomoc pro Frenštát město z druhé strany hory Radhošt, Rožnov. Město posílá, jako pomoc obyvatelům postiženým výbuchem, sto tisíc korun, do pomoci Frenštátským se kromě toho zapojil také Spolek rožnovských žen. Jeho členky chtějí nadcházející sobotu uspořádat materiální sbírku na pomoc lidem zasaženým tragédií.

S nabídkou pomoci se starostce Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňce Leščišinové ozval také Moravskoslezský kraj. Každé oběti, která ztratila střechu nad hlavou, plánuje přispět finanční částkou ve výši 85 tisíc korun. Celkově je kraj připraven uvolnit ze svého rozpočtu přes jeden milion korun. O návrhu na peněžitou podporu postiženým bude krajská rada jednat v úterý 26. února. „Chtěl bych vyjádřit solidaritu všem lidem, které toto neštěstí zasáhlo. Přestože jim nedokážeme nahradit osobní ztráty a zmírnit jejich utrpení nad ztrátou či zraněním jejich blízkých, můžeme jim alespoň částečně pomoci překonat majetkové škody," říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. 

K TÉMATU

Sbírka pro Beátu, studentku, která přežila výbuch ve Frenštátě

Tragická událost ve Frenštátě připravila o střechu nad hlavou i studentku třetího ročníku kombinovaného studia Vysoké školy podnikání i její rodinu. Beáta, která školu navštěvuje v Novém Jičíně, vyvázla bez zranění. Na otřesný zážitek ale ještě nejspíš dlouho nezapomene, navíc přišla i o své věci. „Vedení ostravské školy se proto rozhodlo poskytnout dívce finanční dar a uspořádat rovněž sbírku mezi zaměstnanci a studenty. Sbírka solidarity pro Beátu odstartovala včera v objektech školy v Ostravě a v Novém Jičíně, kde jsou schránky pro vyjádření účasti s poškozenou studentkou," uvedl Pavel Šmíd, mluvčí Vysoké školy podnikání. (ter)