Jedna fotografie řekne víc než tisíc slov. Přetížená krnovská nemocnice se rozhodla zveřejnit fotoreportáž ze svých covidových oddělení, aby si veřejnost uvědomila, co zdravotníci v těchto dnech zažívají. K nejsilnějším záběrům patří zdravotníci, kteří usínají na chodbě v sedě nebo propocené tričko po dlouhé šichtě v ochranném „skafandru“.

Lyžování na Dolní Moravě
Jeseníky přivítají první lyžaře. Kam už můžete na sjezdovku?

Covidová oddělení už jsou na hraně své kapacity, přestože vedení krnovské nemocnice koncem listopadu rozhodlo o zastavení veškeré neakutní péče a poprvé od začátku pandemie omezilo i ambulantní provoz.

„Přestali jsme přechodně přijímat pacienty s nejtěžším průběhem onemocnění Covid-19. Ty musí rychlá záchranná služba převážet do jiných nemocnic. Máme bohužel plno a musíme se postarat o pacienty, u kterých se průběh onemocnění zhorší,“ sdělil ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Podívejte se sami na emotivní fotogalerii, která ukazuje aktuální stav na krnovském ARO a interní JIP, a na odděleních, která před covidem sloužila jako plicní a ortopedické.

Očkovací centrum na  ostravské Černé louce. Lidé většinou přicházeli pro posilující dávku.
Stařenka v Ostravě bavila očkovací frontu - v devadesáti šla na první dávku

Fotoreportáž ukazuje situaci na začátku prosince 2021. „Péče o pacienty s Covid-19 je pro zdravotníky fyzicky i psychicky nesmírně náročná. Laická veřejnost si mnohdy ani nedokáže představit, co se odehrává za zdmi nemocnic. Snímky zachycující naše zdravotníky při práci si nyní můžete prohlédnout. Jsou to skuteční hrdinové a zaslouží si právem obdiv,“ uvedl při publikování galerie tým Sdruženého zdravotnického zařízení SZZ Krnov.

Fotografie pochopitelně nezobrazují to nejhorší, co se v nemocnici odehrává. Pacienti zdravotníkům často umírají přímo před očíma.

Online reportáž