Kroky šenovských obyvatel bydlících v lokalitě Malé strany míří při cestách do města v drtivé většině případů ke křižovatce, kde se napojuje zdejší hlavní dopravní tah I/57 na čtyřproudovou silnici I/48 (Příbor Nový Jičín Hranice). Pro své bezpečí využívali přechod pro chodce, na který navazoval chodník vedoucí do Nového Jičína.

Po opravě nájezdu však přišlo nemilé překvapení. Po bílé zebře není ani památky. „Před týdnem nám v obci vyfrézovali napojení na silnici I/48 směr Starý Jičín. Po položení nového povrchu už nám zde nějak zapomněli nakreslit přechod pro chodce. Nastala tak situace, kdy se zčásti obce, kde je škola a školka, při návštěvě třeba divadla, bazénu nebo kina nedostaneme do Nového Jičína bezpečnou cestou pomocí přechodů," zoufá si místní Pavel Šperlich.

Chybí vám přechod na nájezdu na čtyřproudovku v Šenově? HLASUJTE V ANKETĚ!

Šenovský obecní úřad o problému ví, leží na stole Miroslavě Procházkové ze stavebního úseku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), správce silnice, bude úřad žádat o dodělání přechodu, ale zda bude úspěšný, není vůbec jisté. „My můžeme jako obec požádat, a uděláme to, aby tam byl přechod pro chodce. My jsme chtěli i nový přechod pro chodce, který by šel až k tomu schodišti, ale to nám zamítli," řekla Deníku úřednice. Miroslava Procházková zároveň ale upřesnila, že když se na danou lokalitu podívala detailněji, zjistila, že inkriminované místo nebylo označeno jako přechod pro chodce, ale jako místo pro přecházení. A zde může být vysvětlení, proč se po rekonstrukci zebra na místo nevrátila.

Místa pro přecházení mají logicky stejnou funkci jako přechody, ale s tím rozdílem, že nejsou označená a chodci nemají přednost. Jsou opatřena například dělícími ostrůvky, zúžením jízdních pruhů nebo sníženými chodníky. Ani přechod pro chodce, který na nájezdu v Šenově řadu let byl, nebyl v minulosti označen svislými dopravními značkami, které u pravých přechodů být musí. „Místa pro přecházení vytvářejí pro chodce častější možnost přechodu přes komunikaci, nenahrazují ale přechody pro chodce," stojí mimo jiné v normě s názvem Projektování místních komunikací.

Šenovští i ostatní lidé tak mohou přecházet frekventovanou silnici i nadále, s tím, že přednost mají v prvé řadě vozidla. Jestli se podaří vyjednat dokreslení zebry nebo dokonce zřízení klasického přechodu pro chodce, je nezodpovězenou otázkou.

Stejně tak na tom zůstaly do čtvrtečního dne i otázky, které Deník po telefonické domluvě zaslal na ŘSD.

POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM NA NOVOJIČÍNSKU, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail redakce.novojicinsky@denik.cz.