Dva měsíce nemohou do svých bytů obyvatelé domu číslo 40 na ulici 6. května. Dům byl poničen tragickým výbuchem sousedního domu číslo 39 natolik, že v něm musejí být provedeny komplikované sanační práce.

„Na základě nových informací, které jsme obdrželi v souvislosti se sanací domu číslo čtyřicet a čtyřicet jedna, jsme doporučili poskytnout obyvatelům těchto domů dar, který by jim měl pokrýt náklady, které jim vyvstaly s pracemi," uvedla na čtvrtečním zasedání zastupitelstva Frenštátu pod Radhoštěm tamní starostka Zdeňka Leščišinová.

Starostka zároveň upozornila, že obyvatele těchto domů město nemůže odškodnit z veřejné sbírky, jež je určena pro obyvatele domu číslo 39. Proto půjde dar z rozpočtu města. Starostka také připomněla, že byty v domě číslo 40 museli jeho obyvatelé kompletně vyklidit. „Likvidují se tam veškeré příčky, budou tam nové rozvody, odpady, komíny, příčky. Je to řešeno s pojišťovnou, ta ale zatím neoznámila konečné stanovisko, v jaké výši bude náklady krýt," upřesnila Zdeňka Leščišinová s tím, že ve vchodě číslo 41 nemají sanační práce tak velký rozměr, ale i tamní obyvatelé mají nějaké náklady. „Myslím si, že je naší morální povinností pomoci i těmto obyvatelům," řekla starostka.

Frenštátské hasiče, zástupce složek integrovaného systému a ředitelku frenštátské Charity ocenili ve čtvrtek 18. dubna na zasedání zastupitelstva ve Frenštátě pod Radhoštěm tamní starostka Zdeňka Leščišinová a místostarosta Pavel Mička.

Návrh rady byl po 60 tisících korun všem sedmi domácnostem v domě číslo 40, šest domácností v domě číslo 41 by mělo dostat po 30 tisících korun. „Pokud tam zůstaly jen obvodové zdi a ještě si musejí pořídit kuchyňskou linku, a my nemáme více peněz, rozdělil bych to na dvacet a sedmdesát tisíc. Ta čtyřicítka je na tom totálně špatně," navrhl zastupitel Pavel Orlík.

Zastupitel Jiří Jurek chtěl, aby odsouhlasili návrh, jak jej předložila rada města. „Během roku můžeme těm obyvatelům kdykoliv přispět nějakou další částkou, pokud na to budeme mít," vysvětlil Jiří Jurek. „Víme už teď, že jim pojišťovna nebude krýt kuchyňská jádra. Navrhuji tedy osmdesát a třicet tisíc korun," nechala se slyšet starostka Leščišinová, jejíž návrh zastupitelé nakonec odsouhlasili.

Frenštátské může těšit alespoň to, že ministr financí Miroslav Kalousek dodržel, co slíbil. Když výdaje na demolici domu číslo 39, kterou si na svá bedra vzalo město, začaly vysoce překračovat předpokládané náklady, ministerstvo přislíbilo pomoc. V pondělí 15. dubna odjela do Prahy starostka města Zdeňka Leščišinová spolu s vedoucím odboru investic a správy obecního majetku Zdeňkem Bartošem. „Tam, přímo na ministerstvu financí, obdrželi konkrétní příslib finanční pomoci vlády ve výši zhruba čtyř milionů korun na pokrytí nákladů města spojených s demolicí zmíněného domu a na další náklady za práce, které budou realizovány až po statickém zabezpečení sousedních domů," sdělil za město Marian Žárský, ředitel frenštátského městského kulturního střediska.