Obnova byla rozdělena do dvou etap a zahrnovala hlavně opravu fasády věže kostela, nátěr střešní krytiny, restaurování portálu a mnohé další. Celkové náklady na renovaci dosáhly 5,5 milionů korun.

Práce na obnově kostela byly financovány z příspěvku z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, Moravskoslezského kraje, města Frenštát pod Radhoštěm a vlastníka kostela Římskokatolická farnost Frenštát pod Radhoštěm.

Okresní soud v Novém Jičíně se opětovně zabývá případem stalkingu v jedné obci na Novojičínsku.
Trest za krávu pitomou a další. Sousedské boje na Novojičínsku ukončil soud

Práce na obnově kostela sv. Martina začaly v červnu roku 2020. „Jako poslední byly letos na podzim dokončeny práce na obnově vjezdové brány a ohradní zdi kostela. Tomu letos předcházela oprava fasády věže kostela včetně klempířských prvků, střešní krytiny a žlabů, zrestaurování kamenného ostění portálu a okna v sakristii,“ upřesnila průběh letošní obnovy kostela sv. referentka Martina Jindřiška Luchesi z odboru výstavby a územního plánování MěÚ Frenštát pod Radhoštěm, která má na starosti památkovou péči. V předchozím roce, v roce 2020, byla obnovena fasáda lodi kostela, restaurován kamenný pískovcový portál na jižní straně kaple a zároveň byl objeven další kamenný portál na severní straně kaple, který byl restaurován následně v roce 2021.

Kopřivnice otočila zápas v Hodoníně
Kopřivnice otočila zápas v Hodoníně

Celková obnova probíhala pod dohledem orgánu státní památkové péče. „Jednou ze zajímavostí je například to, že na ciferníku hodin byly změněny číslice. Dle původních dochovaných dobových fotografií byly arabské číslice nově nahrazeny číslicemi římskými. Ty jsou navíc i s ručičkami pozlaceny, stejně tak jako praporec a makovice na střeše kostela. Zlacení praporce a makovice probíhalo přímo na střeše kostela,“ doplnila Jindřiška Luchesi.

Obnova kostela sv. Martina byla financována z několika zdrojů. Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR. V roce 2020 a 2021 město získalo z tohoto programu na obnovu kostela příspěvek ve výši celkem 2,6 milionů korun. Moravskoslezský kraj přispěl částkou 1,7 milionu, město Frenštát pak částkou 496 tisíc korun. V letošním roce navíc přispělo naše město v rámci svého vyhlašovaného dotačního programu Obnova objektů v Městské památkové zóně Frenštát pod Radhoštěm částkou 315 tisíc korun.

Inverze v Beskydech.
OBRAZEM: Takhle vypadá inverze v Beskydech. Nežádaný, ale krásný jev

Město Frenštát pod Radhoštěm je úspěšné v péči o svou městskou památkovou zónu. V letošním roce obdrželo Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) České republiky a stalo se Historickým městem roku 2020 Moravskoslezského kraje. „Body v hodnocení jsme získali také za přístup k regulaci reklamy na území MPZ a koncepční přípravu regenerace. Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace je vyhlašována od roku 1995 Ministerstvem kultury, Ministerstvem pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska.