Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice jsou aktivními členy Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, trojanovický starosta Jiří Novotný je dokonce předsedou tohoto sdružení. To vzniklo jako alternativa boje proti zájmům těžařů, kteří se snaží na Dole Frenštát obnovit důlní činnost.

Podpořili kampaň Stop HF

Není proto divu, že když Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu oslovili zástupci národní kampaně Stop HF, začali se zástupci měst a obcí sjednocených ve sdružení touto výzvou zabývat. „Požádali nás o podporu přijetí zákazu metody, kterou se získává břidlicový plyn nebo jiné látky z hloubek dva a více kilometrů pomocí hydraulického štěpení. Jedná se o metodu, která prokazatelně poškozuje životní prostředí a v řadě zemí již byla zakázána," uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová na posledním zasedání frenštátského zastupitelstva, které mělo kampani vyslovit podporu.

„Těžařská lobby se, podobně jako v případě těžby uhlí, snaží všechny argumenty zlehčovat a vytváří fikce o její bezpečnosti, ovšem opak je pravdou. Pokud by k použití této metody došlo, zůstane trvale kontaminované horninové prostředí podzemí i pitná voda. Trakční kapalina, která se v tunách vhání do podzemí, totiž obsahuje chemické příměsi, z nichž část je silně toxická a má závažné zdravotní dopady," pokračovala starostka.

Zároveň upozornila, že to, že problémem Frenštátu je těžba uhlí, neznamená, že by se jeho obyvatel neměla týkat problematika štěpení.

„Důvodem je národní bohatství nevyčíslitelné hodnoty, stejně jako zdraví nás a našich dětí. Beskydy jsou obrovskou zásobárnou pitné vody, a je proto nutné odmítnout tuto metodu v celé republice, a pomoci tak zachránit pitnou vodu, aby jednou třeba nebyla dražší než plyn," dodala Zdeňka Leščišinová. Zastupitelé s připojením města k této kampani bez výjimky souhlasili, podobně jako zastupitelé dalších obcí ze Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu. Jiří Novotný pak k této problematice pohovořil v Senátu Parlamentu České republiky.

„Současný počet podporovatelů Koalice Stop HF je minimálně čtyři sta padesát tisíc obyvatel. Na třech peticích je proti HF metodě přes 71 tisíc podpisů," shrnul momentální stav Jiří Malík, vedoucí národní kampaně Stop HF.

Ukázky toho, co se může dít při těžbě plynu metodou hydraulického štěpení, je možno vidět na stránkách www.ne-plyn.hys.cz.