Opavský jelení guláš, Maďarský guláš speciál, Guláš z kančích hor, ale i Srnčí, Javorový či Dělnický guláš. Nejen s těmito druhy gulášů se v letošním 26. ročníku kuchařského klání pokusili uspět soutěžící na Gulášových slavnostech, které se tradičně uskutečnily poslední červencovou sobotu ve frenštátském autokempu.

Podle slov Václava Formana, předsedy Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro oblast severní Moravy a mezinárodního komisaře pro světové soutěže, který se ve Frenštátě ujal funkce předsedy poroty, byl letošní ročník soutěže jeden z nejkvalitnějších vůbec. „Kvalita prakticky všech soutěžních gulášů, až na jeden, byla opravdu dobrá. Z toho si troufám říci, že čtyři byly opravdu velmi dobré,“ zhodnotil výkon soutěžících předseda odborné poroty.

Její členové posuzovali nejen kvalitu, chuť a vůni gulášů, ale zároveň hodnotili také postup jejich přípravy či stánky, ve kterých se prodávaly. „Je již tradicí, že si týmy na frenštátských gulášovkách dávají opravdu záležet nejen na tom, co je v kotli, ale také co je kolem něj. Tedy na výzdobu svého stánku i sebe sama,“ potvrdil Marian Žárský z Městského kulturního střediska Frenštát pod Radhoštěm.

Členové SDH Odry jsou nespokojení se zázemí své zbrojnice. Foto: Deník/Ivan Pavelek
Stav zbrojnice je tristní

STUPNĚ VÍTĚZŮ

Ačkoliv rozhodování neměla porota vůbec jednoduché, nakonec se z vítězství radoval Image Team z Frýdku-Místku ve složení Marek a Michaela Polachovi, Kamil Kula a Lukáš Horný, kteří ve společenském oblečení připravili Guláš štěstí servírovaný s ozdobou a karlovarským knedlíkem.

Vítězný tým letošních Gulášových slavností ve Frenštátě pod Radhoštěm.Zdroj: David ŠrubařStříbrnou příčku obsadil Jiří Geryk z Frenštátu pod Radhoštěm se svým Maďarským gulášem speciálem a hned za ním se umístil Jiří Dohnal z Brodku u Přerova, který porotu nadchl Gulášem U 4 lopat, ale možná i pracovním oděvem, který se skládal z ochranné přilby, reflexní vesty a montérek.

Za svůj výkon byli úspěšní kuchtíci oceněni nejen hodnotnými cenami. „Vedle peněžní prémie, dobrého vínka a velkých vařeček jim předseda poroty zavěsil na krk originální dřevěné medaile. Vítězný tým pak zvedl nad hlavu hlavní cenu, kterou letos byl ručně vyráběný měděný kotel,“ prozradil Marian Žárský a dodal, že zkrátka nepřišli ani členové týmu Javoři, kteří sice připravili výtečný guláš, ale nestihli ho dokončit v časovém limitu.

Po celý den nechyběl v autokempu ani bohatý doprovodný program plný hudby a zábavných aktivit pro ty nejmenší.

Záchranná stanice v Bartošovicích. Ilustrační foto.
Záchranná stanice přijala za první měsíc prázdnin tři stovky pacientů