Vzhled gulášů, jejich barvu, chuť, vůni, ale i kvalitu masa. To vše hodnotila odborná čtyřčlenná porota složená z předních špiček ve svém oboru i zástupců laické veřejnosti. Pod rozpáleným ohněm a s vařečkou v ruce se mezi sebou utkala mužstva z Rusavy, Čeladné, Opavy, Štramberka a své zastoupení měl i Frenštát pod Radhoštěm.

TROJICE VÍTĚZŮ

Po čtyřhodinovém zápolení kuchtíků rozhodli porotci o vítězi. Na nejvyšší stupínek vystoupal štramberský tým Stará škola se svým Pusinkovým gulášem, který porotu nadchl nejen svou chutí, ale i originálním názvem. Stříbrnou příčku obsadil Hostýnský guláš Marka Janováče a jeho Valašského týmu z Rusavy a hned za ním se umístil Prosper tým Marka Polacha z Čeladné s Čeladenským gulášem. „Kvalita gulášů byla letos opět velmi dobrá. Někomu se dařilo více, někomu méně," zhodnotila letošní ročník kulinářského klání předsedkyně poroty Renata Škvorová z Asociace kuchařů a cukrářů pobočky Severní Moravy a Slezska.

V rámci Gulášových slavností, které patří již řadu let neodmyslitelně k frenštátskému kulturnímu létu, proběhla také soutěž o nejlepší stánek. Zde porotci hodnotili celkovou atmosféru, jako například vzhled stánku, pořádek na pracovišti, dobrou náladu celého týmu, ale i doprovodný program. Vítězem této kategorie a cenu z rukou starostky Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňky Leščišinové a odborných porotců převzal Valašský tým Marka Janováče, jenž nabízel k ochutnání nejen svůj guláš, ale také další laskominy v podobě perníčků či chleba se slaninou.

Pořadatelé připravili pro malé i velké návštěvníky také bohatý kulturní a doprovodný program. „Kromě voňavých gulášů se po celý den čepovalo pivo a připravovaly míchané nápoje, děti se mohly vyřádit ve skákacím hradu, projet v elektrických autíčkách a velmi vyhledávaný byl stánek s pískováním, kde děti vytvářely nádherné obrázky z barevného písku," pochvalovala si Zuzana Kalinová z frenštátského Městského kulturního střediska.

DOPROVODNÝ A HUDEBNÍ PROGRAM

O příjemnou a pohodovou atmosféru se po celý sobotní den staraly kapely různých žánrů. Dopoledne zahrála folková Galerie z Kunčic pod Ondřejníkem, kterou poté na pódiu vystřídala Alfa orchestra z nedaleké Kopřivnice. Valašský lidový folk předvedl vsetínský Dareband, o pořádný hard-rockový nářez se postaralo seskupení Whitesnake Tribute Band a závěrečnou tečkou bylo vystoupení kapely R.U.M. z Frýdlantu nad Ostravicí.

Tradiční, již 25. ročník kulinářských slavností přilákal do frenštátského autokempu mnoho návštěvníků nejen z Frenštátu pod Radhoštěm, ale přijeli se podívat i lidé ze vzdálenějších koutů regionu. S průběhem i atmosférou byli spokojeni rovněž účastníci soutěže, kteří přislíbili, že si akci nenechají ujít ani i v příštím roce.

Ivana Reková