Jedním z nich byl Frenštát pod Radhoštěm. Jeho místostarosta Jiří Unruh pro Deník uvedl, že v úterý 22. února vedoucí odboru financí naštěstí stáhl z banky částku zhruba 12,780 milionu korun. „Zůstalo nám tam na nějakém účtu viset šedesát tisíc korun. Ty zřejmě budeme muset oželet, protože města na toto nejsou pojištěné,“ řekl Jiří Unruh.

Mnohem hůř je na tom například Nový Jičín. Místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský sdělil, že ve Sberbank město mělo spořící účet a bohužel z něj nestihlo peníze stáhnout. Má se jednat o 100 milionů korun. „Oficiálně jsme podali žádost o převod peněz na náš běžný účet u České národní banky, ale je to zatím pořád na tom spořícím a my se k tomu nedostaneme. Je to komplikace – žádost o převod peněz, případně o výpověď smlouvy nešla odeslat, protože internetové bankovnictví u Sberbank nefunguje,“ vysvětlil Václav Dobrozemský.

První ukrajinští běženci přespali z neděle na pondělí 28. února 2022 ve frenštátském autokempu. Ráno je auta s řidiči odvezla za příbuznými a známými v Čechách.
Ukrajině pomáhá i Novojičínsko. Neslyšící běženci potřebují dvě tlumočnice

Místostarosta dodal, že se jedná o velkou sumu, kterou se město bude snažit dostat zpátky, otázkou zůstává, jakým způsobem a za jaký čas. „Doufám, že o ty peníze nepřijdeme. Nějaké informace už se objevují, uvidíme, co bude dál,“ doplnil Václav Dobrozemský.

Účet ve Sberbank má také město Fulnek. Starosta Fulneku Petr Ertelt uvedl, že oslovili Svaz měst a obcí, který v této věci podniká nějaké kroky. „Dnes mi přišla odpověď, že oslovili ministra financí i předsedu vlády, zároveň poslali žádost na Českou národní banku, ať ty naše finance nějak ochrání, protože my jsme města, která už nepodléhají pojistné garanci vkladů. Pokud neudělají nějakou intervenci, není vyloučeno, že o ty peníze město přijde,“ poznamenal Petr Ertelt a dodal, že město komunikuje také s Novým Jičínem.

Havířovský účet s korunou a šedesáti haléři ve Sberbank vyvolává úsměv, to Orlové naopak do smíchu není.
Orlová má problém, a to finanční rezervu ve Sberbank. Havířov tam má 1,60 Kč

„Domluvili jsme se několik obcí na Novojičínsku a prostřednictvím sdružení Svazu měst a obcí jsme oslovili ty členy vlády a Českou národní banku,“ uzavřel Petr Ertelt s tím, že sumu, kterou má Fulnek na účtu Sberbank nechce zveřejňovat.

Města se dostala do těchto problémů také kvůli skutečnosti, že podle zákona mohou mít pojištěné vklady jen obce, které mají výnos z daní do 13 milionů korun.