Kdo přišel, mohl si vyslechnout výklad řeznického mistra Jaroslava Nitky o historii zabijaček, významu a tradicích s ní spojených. Během porcování zvířete pak řezník společně se dvěma pomocníky komentoval, co dělá, proč to dělá, vysvětloval, ze kterých částí zvířete, z jakého masa se vyrábějí ty které zabijačkové pochoutky. Kromě zvědavých pohledů mnoha přítomných vzniklo také mnoho soukromých fotek a videozáznamů.

Hospoda stará 150 let

Zabijačku pořádají v hospodě U Janíka od roku 2016, tedy poté, co praprapotomci původních majitelů objekt zrekonstruovali.

U města Odry se otevřel Flascharův důl, kde se v minulosti těžila břidlice, 9. července 2020. Jeden z iniciátorů projektu Jakub Zeman.
Odry chtějí přilákat turisty, Flascharův důl zatraktivní nejen netopýři

„Hospodu postavil náš praprastrýc, který se jmenoval Bartoš. Po válce se sem nastěhovali naši prarodiče, už Janíkovi, odtud tedy název, který místní používali i za minulého režimu, přestože se hospoda oficiálně jmenovala jinak a provozoval ji podnik Restaurace a jídelny. Po roce 1990 naše rodina objekt dostala zpět v restituci,“ vypráví Kamila Konečná, jedna ze tří sester Janíkových, které jsou dnes spolumajitelkami podniku.

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Majitelky U Janíka (zleva) Kateřina Krupová, Kamila Konečná a Šárka Janíková.Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Majitelky U Janíka (zleva) Kateřina Krupová, Kamila Konečná a Šárka Janíková.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Jak dodává, od doby, co podnik vedou, zakládají si na krajové kuchyni a tradicích tohoto kraje. A k těm zabijačka patří. „Myslím, že lidé to vítají. Jak můžete vidět na stolech, máme tu na dnešek samé rezervace. Zabijačka venku je ukázka pro ty, kdo přijdou, výrobky, které si můžete dát k obědu, už jsou dva dny hotové, abychom je mohli podávat, anebo nabízíme i balíčky s sebou,“ říká Kamila Konečná.

Lidé ukájeli hlad i žízeň

Její odhad, že o návštěvníky nebudou mít nouzi, vyšel na sto procent. Přes poledne museli lidé čekat venku, až se v hospodě uvolní stůl. K tomu jim vyhrávala lidová muzika, odpoledne i s cimbálem, zahřát se mohli vařonkou či valašskou slivovicí.

O mimoúrovňovém křížení silnice a železničního přejezdu ve Studénce se hovoří od roku 2018.
Správa železnic ruší některé přejezdy, na ten ve Studénce dojde později

Věhlas tradiční zabijačky U Janíka je takový, že dojdou nejen místní, ale i lidé až od Ostravy. I proto mimořádně uprostřed zimy přijeli na chatu, kterou mají jen pár stovek metrů od hospody, manželé Hana a Karel Otoupalíkovi z Ostravy. „Spojili jsme kontrolu chalupy s příjemným výletem, dáme si výborný oběd a pobavíme se. Máme to tu moc rádi,“ říká paní Hana.