Jedním z hlavních hostů bude bohumínský rodák, cestovatel a člověk, který, ač pochází z krajiny, která nemá své moře, zná oceány tak, jako málokdo.

Richard Konkolski, který nyní žije na východním pobřeží Spojených států, je držitelem řady ocenění na poli mořeplavectví a svůj dobrodružný život tento týden přiblíží hostům na oblíbeném Srazu cestovatelů.

Fanoušci cestování se mohou také těšit například na vyprávění Michaela Kolaříka, který zavítal na Nový Zéland a Rádži, nebo zážitky Saši Rybolové, jež se vypravila za příslušníky domorodých kmenů v Indonésii Západní Papue.

Pásmo cestovatelských besed bude probíhat v pátek 13. a v sobotu 14. února. Ta úvodní, v sále frenštátské základní umělecké školy, bude od 18:00 hodin patřit právě Michaelu Kolaříkovi, následuje poutavá povídání Saši Ryvolové od 19:30 a ve 21:00 hodin vystoupí Radek Zela v besedě s názvem Trable v západní Africe.

Sobotní program startuje v místním kině už dopoledne.

„O půl desáté proběhne beseda Kdo spí, nevyhraje, aneb První český účastník v cíli nejdelšího cyklistického závodu světa Svaťa Božák," informuje Zuzana Kalinová z městského kulturního střediska. O Srí Lance poté povykládá Markéta Kráčalíková, v poledne začíná unikátní beseda Richarda Konkolski s názvem Sám v oceánech. Poslední dvě přednášky přenesou fanoušky cestování do Tádžikistánu (beseduje Jiří Kráčalík) a do Indie, Pákistánu a Íránu, které navštívil Roman Vehovský.

Vyvrcholením dvoudenního programu bude populární ples Horobál v tělocvičně frenštátské hotelové škody v sedm hodin večer. Organizátoři připravili bohatý program, s kterým se mohou zájemci podrobně seznámit na webu města Frenštát, kde jsou také informace o vstupenkách.