Zlatý adventní víkend byl v Příboře nabitý programem. Na náměstí Sigmunda Freuda se v sobotu konal vánoční jarmark, který zpestřilo vystoupení dětí příborských škol a školek, a také folklórní soubor Sedmikvítek. Živo po celý den bylo také v nedalekém piaristickém klášteře, kde sídlí místní muzeum.

A právě zde se konalo setkání betlémářů, kterého se zúčastnilo jedenáct řezbářů. Návštěvníci tak nahlédli pod pokličku jejích tvorby v podobě šikovné práce se dřevem. Na vlastní oči mohli vidět, jak jednotlivé figurky vznikají a jaké nářadí k tomu umělci potřebují.

„Betlémářů je jedenáct, tři jsou přímo z Příbora a ostatní jsou od Valašských Klobouk až po Jablunkov, tady z tohoto beskydského prostoru," řekl Deníku Václav Michalička, vedoucí Muzea a pamětní síně Sigmunda Freuda v Příboře.

Právě severovýchodní kout republiky je mimořádně bohatý na šikovné řezbáře, což ostatně potvrzují slova odborníka. „Oblast Beskyd a Podbeskydí, ať už na naší straně, na Polské nebo na Slovenské, byla na řezbáře bohatá nejvíce. Ta koncentrace je tady z toho širšího Evropského prostoru opravdu veliká. Patrně to bude tématy jednak horské oblasti, ale je tady i průmyslový kraj, je zde takový kontrast a opravdu to jsou stovky řezbářů, kteří se tomu věnují a

v žádném případě to není ohrožené řemeslo, pořád se objevují noví a noví," vysvětlil Václav Michalička.

Ten na třetí ročník srazu betlémářů pozval takové, kteří jsou ve své práci mimořádně dobří a inspirují se lidovou kulturou a lidovými motivy. Jedním z takových byl Kamil Kopřiva z Valašských Klobouk. Do muzea si přivezl i rozměrné řezbářské nástroje, na kterých vyráběl jednotlivé postavičky charakteristické pro betlémy. „Zrovna vyrábím ovečku a zabere mi přibližně jednu hodinu," prozradil sympatický řezbář sedící za historickým svěrákem s dlátkem v ruce.

V muzeu byly k vidění opravdu krásné betlémy tradiční, i ty osobité. Dobrou náladu dokresloval svým zpěvem valašský gajdoš Petr Sovják z Neobuze.