Fulnek získal první a Studénka druhé místo v soutěži pořádané ministerstvem vnitra, která se zaměřuje na rovnost příležitostí mužů a žen ve sféře veřejné správy. Soutěž „Půl na půl" klade důraz na rovné postavení mužů a žen jak pokud jde o vlastní zaměstnance a zaměstnankyně, tak v přístupu k obyvatelstvu.

„Porotce zaujalo především slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců Městského úřadu Fulnek a také aktivity města směrem k veřejnosti, například pomoc dětem a občanům s hendikepem," sdělila tajemnice fulneckého městského úřadu Ludmila Lvová, jež v Praze cenu za město převzala. Lvová dále dodala, že porotci kladně hodnotili také zapojení veřejnosti do spolurozhodování při přípravě veřejných akcí.

Ženy ve vedoucích funkcích

„V soutěži se posuzuje hned několik různých faktorů, mezi nimi například počet žen ve vedoucích funkcích, existence antidiskriminačních opatření, rovnost mužů a žen v interních dokumentech nebo témata zaměřená na veřejnost," přiblížil mediální zástupce města Fulnek Vladislav Sobol.

Velký podíl na ocenění fulneckého úřadu mají také neziskové organizace, které město pravidelně podporuje. „Pomáháme mnoha organizacím, jako je třeba Svaz postižených civilizačními chorobami, Společnost na podporu lidí s mentálním postižením, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, a dalším spolkům, školám nebo také hasičům a sportovcům," upřesnil Sobol.

Obě oceněná města se soutěže účastní pravidelně v kategorii obcí druhého typu. Fulnek přitom předloni získal 12. místo a vloni bronz, opakovaně se daří také Studénce.

Vyhlášení výsledků letošního, osmého ročníku bylo spojeno také s konferencí na téma rovných příležitostí.

Anna Macíčková