„Dva mladé čápy, kterým rodiče opakovaně bránili ve vstupu do „mama hotelu“, tedy do rodinného hnízda, museli zachraňovat ve čtvrtek 19. dubna večer dvě jednotky hasičů z Novojičínska ve Fulneku. Z útrob druhého komína, na kterém zřejmě mladí trucovali a spadli dolů,“ popsal začátek netradičního zásahu Petr Kůdela, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Život na továrním komíně čapí rodinky každodenně sledovali zaměstnanci zde sídlící firmy a právě oni si povšimli nepříliš idylických vztahů. Jeden z dospělých ptáků bránil oběma mladým, aby si užívali pohodlí a komfortu zabydleného hnízda ve výšce dvacet metrů. Nebylo zbytí, a tak museli usednout na podobný a o něco nižší cihlový komín stojící poblíž.

Ilustrační foto.
Bílov zakládá fotodatabázi psů

„Nevíme, zda se při čekání ve velmi teplém večerním počasí nadýchali výparů z rozkládajících se sazí, které se tu za léta využívání komína nastřádaly, ale najednou byl truc-komín prázdný a čápi nikde,“ pokračuje Petr Kůdela.

Na místo proto vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Bílovec a jednotka dobrovolných hasičů Fulnek.

„Mrštným hasičům se podařilo protáhnout do útrob truc-komína, oba mladé čápy po chvíli tělocviku chytili a vytáhli ven. Po zevrubné prohlídce, jestli nejsou zranění, je vypustili na svobodu,“ ubezpečil mluvčí hasičů a závěrem dodal: „Mladým čápům se zřejmě podařilo očistit alespoň část vnitřních stěn dnes již nevyužívaného komína, protože na světle v hasičském náručí se objevili celí šediví. Tak to už je staří na hnízdo určitě nepustí – nějaké dvě úplně cizí volavky popelavé.“

Ilustrační foto.
Strážníci ve Frenštátě začali měřit rychlost, v měření budou pokračovat