Špatně odvedená práce v samotném počátku stojí za zatékáním do budovy Městského kulturního centra Fulnek (MKCF).

Toto zaznělo několikrát na zasedání zastupitelstva, které se konalo ve velkém sále MKCF v pondělí 23. února.

„Podle nezávislého auditu došlo k závažným pochybením na střeše. Byli jsme se tam podívat a je zřejmé, že práce nebyla pořádně předána už od samotného počátku. Podle právníka máme možnost vymáhat peníze za opravu po firmě, která to dělala, i když to provede jiná firma. Ta původní to provedla tak neodborně, že je riziko dát jí to přeskládat, aby to znovu neudělala špatně," uvedl bývalý vedoucí MKCF, zastupitel Petr Moc.

Voda kape na pódium

Ten upřesnil, že kritickými místy jsou střecha nad bytem správce budovy a nad velkým sálem. „Když hodně prší nebo taje, kape na pódium," poznamenal Petr Moc a obrátil se na místostarostu Fulneku Františka Schindlera s dotazem, co město ve věci koná.

„Je to havarijní stav a musí se s tím co nejdříve něco dělat. Střechu chceme urychleně nechat opravit a naúčtovat náklady na opravu původní firmě. Je to v jednání," informoval místostarosta František Schindler. Obdobně se vyjádřila také starostka Fulneku Radka Krištofová, jež vyslovila obavu, že kdyby chtěli nechat opravit závadu původní firmou, ta by asi nepřišla.

Termín odstranění 

Podle zastupitelky Jany Mocové by ale město mělo původní firmu o svém záměru informovat.

„Myslím si, že by ta firma měla být vyzvána a měl by tam být také uvedený termín, dokdy musí závady odstranit. Teprve když to neodstraní, můžeme to udělat sami,a následně to můžeme vymáhat u soudu. Abychom na to nedojeli," upozornila Jana Mocová.

Tu ale uklidnil právník Fulneku Václav Dobrozemský.

„Dá se to pochopit tak, že nemáme zájem zadávat to stejné firmě jak z hlediska posudku, který pro ně nebyl moc příznivý, tak i kvůli chování. Oni rozporovali absolutně všechno, a pokud si pamatujete, tak loni odešli v průběhu místního šetření, když byli ubiti argumenty odborníka. Odmítli se dál bavit a odešli. Takže si myslím, že je možné nezadat jim to, když už to jednou tak pokazili. Toto soudy umožňují, aby vadu díla opravoval nepůvodní dodavatel," uvedl Václav Dobrozemský.

Náklady na opravu

Nato vysvětlil, že opravu provede řádně vysoutěžená firma a náklady na opravu budou škodou, kterou bude město uplatňovat u původní firmy.

„Bude určitě dobré té původní firmě zaslat i rozpočet na opravu, aby nás nepodezírali, že jsme si něco vymysleli," podotknul právník Fulneku.

Poté ještě Petr Moc dodal, že město uplatňovalo na špatně provedenou práci minimálně tři reklamace, ale ty se vždy vyřešily tak, že se závada objevila znovu.

Město Fulnek otevřelo MKCF v září 2006. Zařízení vzniklo z bývalého kina Slavia a náklady na rekonstrukci byly více než padesát milionů korun. Fulnek není jediným městem na Novojičínsku, které řeší nedostatky kulturního domu či centra. V současné době procházejí mnohamilionovými rekonstrukcemi kulturní domy ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Příboře, dílčí opravy se provádějí už několik let v Bílovci.