Rozsáhlá oprava hrobky, ze které se postupem času stalo spíše rodinné mauzoleum, si vyžádá více než dva miliony korun. Odry se rozhodly, že na její opravu, která je rozdělena do pěti etap, budou každý rok žádat dotaci z ministerstva kultury. Oprava hrobky bude složitá a kromě restaurátorských prací na ní proběhnou i práce stavební.

Opravy začaly v létě

První etapa začala letos v červenci a v jejím rámci bude provedeno nejnutnější rozebrání konstrukcí, které budou souviset se sanačními pracemi, budou také vyměněny a opraveny poškozené prvky hrobky. „Kolem zdi a plotu bude provedena drenáž, která zajistí lepší odvedení srážkové vody od hrobky a ochrání stávající základové konstrukce stavby," řekl k první etapě Radim Kravčenko z odboru kultury a školství oderské radnice.

Po šedesáti letech také došlo k otevření krypty a byl zjištěn její špatný stav. Alena Buczková, vedoucí odboru kultury a školství, přiblížila, jak to probíhalo: „To odkrytí nebylo možné udělat dřív, je to finančně nákladná záležitost a může to dělat pouze specializovaná firma. Taky musí být přítomni zástupci pozůstalých, správce hřbitova i archeologové, takže krypta byla odkryta až teď při provádění opravných prací. Stávající konstrukce stojí asi metr v bahně," dodala. Pod vodou byly i některé rakve.

Souhlasíte s tak nákladnou opravou hrobky? HLASUJTE V ANKETĚ!

Důležitá památka Oderska

Krypta, která je mnohem větší než samotná hrobka, se tak musí především zpevnit. „Pokud by se neudělalo svázání té spodní stavby, rozestupoval by se i vrch a hrozilo by, že by to mohlo během jedné dvou zim spadnout," podotkl na nedávném zasedání zastupitelstva tajemník Oder Petr Mlčoch. Obě části jsou propojené a tvoří složitou skládačku.

Rodina Gerlichů byla pro Odry velmi významná. Založili zde soukenickou továrnu, která zaměstnala mnoho oderských obyvatel. Hrobku, která byla postavena v druhé polovině 19. století, navrhl v novorenesančním stylu významný oderský architekt Heinrich Roleder. Prvním pohřbeným v nové hrobce byl Josef Gerlich, který zemřel v roce 1871.

Hrobka je považována za unikátní stavbu celého regionu. „Vzhledem k celkové kvalitě zpracování představuje v kontextu bývalého území oderského Kravařska nadregionální fenomén," dodal Radim Kravčenko.

Po kompletní opravě hrobky získá oderský hřbitov mnohem hezčí tvář, což jistě přivítají také jeho návštěvníci.

SIMONA MIKŠOVÁ